Ερωτήματα από τα «fast track» τρίποντα ΔΤ–ΝΕΡΙΤ μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ

Ειδικός συνεργάτης

Η ιστορία του «μαύρου» στην ΕΡΤ επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και η μετάβαση στη ΔΤ και στην ΝΕΡΙΤ δεν κρύβει μόνο ένα παρασκήνιο πολιτικών, πραξικοπηματικού χαρακτήρα κατά πολλούς, αποφάσεων. Από τα μέσα του 2013 και μετά, μια σειρά γεγονότων προκαλούν πολλά ερωτηματικά. Ο λόγος γίνεται για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, και στην προκειμένη, για τα «fast track» τρίποντα των αγώνων μπάσκετ, τα οποία φαίνεται να πέρναγαν από «χέρι σε χέρι» υπό συνθήκες που, εύλογα, δημιουργούν απορίες.

Όπως είναι γνωστό, στις 11η Ιουνίου 2013 έπεσε «μαύρο» στις συχνότητες της ΕΡΤ. Όμως, την επομένη ήταν ο τρίτος τελικός μεταξύ των αιωνίων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού (στο ΣΕΦ). Η συγκυβέρνηση κατάφερε η αναμέτρηση να μεταδοθεί κανονικά, έστω και αν, αρχικά, είχε γίνει γνωστό ότι δεν θα είχε περιγραφή. Στην προκειμένη, μοιάζει σαν να επιτεύχθηκε το πιο γρήγορο fast track της παγκόσμιας ιστορίας!

f1

 

Πολύ απλά, από τη μια πλευρά κάποιοι δήλωναν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για το κλείσιμο της ΕΡΤ και, από την άλλη, μόλις μία μέρα μετά το «μαύρο» είχαν βγάλει απόφαση με διαδικασίες – «εξπρές» για τη μετάδοση της αναμέτρησης των αιωνίων από τον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι». Τρίτη «έκλεισαν» Σαμαράς και Βενιζέλος την ΕΡΤ και Τετάρτη ήδη είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού για την αγορά των δικαιωμάτων τηλεοπτικής κάλυψης του ντέρμπι ΟΣΦΠ – ΠΑΟ. 

Σημειώνεται ότι ο πρώτος που αντέδρασε την εποχή εκείνη ήταν ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος με γραπτή του δήλωση είχε κάνει λόγο για «δωράκια προς ιδιωτικά κανάλια, τα οποία έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός».

f2

 

«Τρίποντα» Fast Truck – 2

Η ιστορία, όμως, δεν τελειώνει εδώ… Στις 10η Οκτωβρίου 2013, με την υπ΄ αριθμ. πρωτοκόλλου 103 απόφαση του ειδικού διαχειριστή Γκίκα Μάναλη γίνεται γνωστό ότι εγκρίνεται προκαταβολή στην TAF SPORTS MARKETING για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων μπάσκετ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού (μόνο οι εντός έδρας αγώνες) της σεζόν 2013 – 2014 με τίμημα 1.800.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 23%). Στην απόφαση τονίζεται ότι το κόστος είναι μειωμένο περίπου κατά 50% καθότι την προηγούμενη χρονιά για τις 14 ομάδες μπάσκετ της Α1 είχε δαπανηθεί το ποσό των 3.508.000 ευρώ συνολικά.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Για δύο ομάδες απαιτήθηκαν 1.800.000 ευρώ και για… 14 ομάδες (όλα τα ματς του πρωταθλήματος) 3.508.000 ευρώ.

Παράλληλα, η ΔΤ είχε τη δυνατότητα να ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ, ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΕΙ ή ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ τους συγκεκριμένους αγώνες με άλλο τηλεοπτικό σταθμό.

Επισημαίνεται ότι η ΔΤ δεν είχε ούτε ΑΦΜ, ούτε καν άδεια εκπομπής!

 

f3

f4

 

O δημοσιογράφος Νίκος Μποζιονέλος, σε αποκλειστικό του θέμα, ενημέρωνε την εποχή εκείνη ότι οι δύο «εμφύλιοι» Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα θα μεταδίδονταν από τη ΔΤ, καθώς και ότι το ίδιο προϊόν (Ευρωλίγκα και Φάιναλ Φορ) από τη ΝΕΡΙΤ και μάλιστα από δύο κανάλια, τη ΝΕΡΙΤ ΗD και τη ΝΕΡΙΤ2.

Ωστόσο, η απόφαση του δικαστή στο Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρη Ρϊζου έθετε ουσιαστικά «βέτο» σε μια τέτοια εξέλιξη αναφέροντας: Ο φορέας που συνίσταται με το ανά χείρας σχέδιο νόμου είναι όχι μόνον διαφορετικός από την ΕΡΤ ΑΕ του ν.1730/1987, αλλά ριζικά νέος. Η ΝΕΡΙΤ ΑΕ δεν αποτελεί διάδοχο νομικό πρόσωπο της καταργηθείσας ΕΡΤ ΑΕ αλλά νέα νομική προσωπικότητα που επιδιώκει την εξυπηρέτηση των σκοπών του άρθρου 15 του Συντάγματος.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, φαίνεται ότι δεν ήταν δυνατή η μεταφορά συμβολαίων της ΕΡΤ (πρωτάθλημα Α1 και Ευρωλίγκα) στα μορφώματα των ΔΤ και ΝΕΡΙΤ. Εύλογα, λοιπόν, και στην προκειμένη, δημιουργούνται ερωτήματα.

 

f10

Στη συνέχεια, στις 24 Μαρτίου 2014 με αριθμό πρωτοκόλλου 2853/27-03-14 υπάρχει απόφαση της κ. Αφροδίτης Γουγά (διαδέχθηκε τον κ. Γκίκα Μάναλη) για την πληρωμή της δεύτερης δόσης ποσού 695.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 23%, η οποία θα έπρεπε να έχει πληρωθεί από τις 15 Ιανουαρίου του ιδίου έτους. Η πληρωμή αυτή, όπως αναγράφεται, προκύπτει από το ιδιωτικό συμφωνητικό του 2010, δηλαδή το συμβόλαιο της ΕΡΤ Α.Ε. για την απόκτηση των δικαιωμάτων μετάδοσης το 2013-2014.

Ενώ, λοιπόν, με βάση το προηγούμενο έγγραφο, το υπουργείο Οικονομικών πληρώνει τα δικαιώματα της ΕΡΤ, η ΝΕΡΙΤ που το δείχνει «αέρα», δηλαδή χωρίς συμβόλαια στο όνομά της, πληρώνει το τεχνικό κόστος μεταφοράς του σήματος για το Φάιναλ Φορ ύψους 8.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 23%.

f11

f12

 

f13

f14

Λίγους μήνες μετά, στις 26 Νοεμβρίου 2014, με αριθμό πρωτοκόλλου 1073/27-11-2014 ο κ. Πέτρος Μάης, πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ, αποφασίζει την έγκριση δαπάνης και καταβολής ποσού 774.900 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ αυτή τη φορά, για την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης της Euroleague Basketball για την τριετία 2014 – 2017. Από τα δεδομένα αυτά προκαλείται σωρεία ερωτημάτων…

Οι συγκρίσεις και τα σχόλια για τις συμφωνίες των χρυσών, όπως αποδεικνύεται, τριπόντων του ελληνικού πρωταθλήματος που στοίχισαν στον Ελληνα φορολογούμενο πολλαπλάσιο ποσό των ευρωπαϊκών είναι δικά σας.

f15

f16

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here