Από ψιλό κόσκινο συν 113 ευρώ οι οδηγοί άνω των 74 ετών

Παράβολο 113 ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν όσοι οδηγοί είναι 74 ετών και θέλουν να ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησής τους. Επίσης θα περνούν και από εξετάσεις.

Τα 113 ευρώ είναι το παράβολο για την ανανέωση της άδειας οδήγησης (50 ευρώ), για την εκτύπωση έντυπης άδειας οδήγησης (30 ευρώ), χαρτόσημο για την ανανέωση άδειας οδήγησης (18 ευρώ), για τη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς, δηλ. την πρακτική εξέταση (15 ευρώ) και ίσως για  αλλαγή στοιχείων ή φθορά της παλιάς άδειας (παράβολο 9 ευρώ).

Σε έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προς τις Διευθύνσεις Μεταφορών αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες τονίζεται, ότι, κατά την πρακτική εξέταση των οδηγών άνω των 74 ετών, δεν διενεργούνται οι ειδικές δοκιμασίες, εξαιρουμένων:

– του ελέγχου για την προετοιμασία του οχήματος

– του ελέγχου για τη λήψη μέτρων ασφαλείας κατά την έξοδο από το όχημα

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να  έχει δύο πιστοποιητικά υγείας (από παθολόγο και οφθαλμίατρο) ή τέσσερα αν είναι άνω των 80 ετών (από παθολόγο, οφθαλμίατρο, ωτορινολαρυγγολόγου και νευρολόγο).

Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να απαντήσει σε 3 τουλάχιστον από τις 4 θεωρητικές ερωτήσεις που θα του κάνει ο εξεταστής για να διαπιστώσει εάν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για τα έγγραφα που πρέπει να φέρουν οδηγός και όχημα, για τη σωστή προετοιμασία και την ασφαλή χρήση του οχήματος, καθώς και για τα βασικά συστήματα του οχήματος όπως ελαστικά, φρένα, λιπαντικά και λοιπά υγρά του οχήματος, φώτα, φλας, κόρνα και λοιπό εξοπλισμό στο ταμπλό του οχήματος.

Επίσης, ο ενδιαφερόμενος ελέγχεται στη ρύθμιση του καθίσματος, των καθρεπτών, των ζωνών ασφαλείας, των προσκέφαλων (εφόσον υπάρχουν) και στην ασφάλιση των πορτών. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να βεβαιωθεί ότι οι εξεταστές φορούν σωστά τις ζώνες ασφαλείας.

Σε περίπτωση αποτυχίας, ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται από τον εξεταστή για τη δυνατότητα επανεξέτασής του από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια επιτροπή.

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here