Από αύριο, ξαναμεγαλώνει η μέρα

Τελείωσε η  πιο μεγάλη νυχτα του χεμωνα και ξημέρωσε μια ακριβώς ίδια, αλλά αύριο η μέρα θα είναι κατά ένα δευτερόλεπτο μεγαλύτερη. Σταδιακά η μέρα θα μεγαλώνει με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο της 21ης Δεκεμβρίου (και άλλοτε της 22ης  ή και  σπανιότατα της 23ης) οφείλεται στο ότι για λίγες μέρες ο ήλιος μοιάζει να επιβραδύνει ή και να σταματά  την φαινομενικη  «κίνησή» του προς τα βορεια ή νότια και εν συνεχεία, «ξανακινείται» αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Εξίσου ορθό είναι και το συνώνυμο «ηλιοτρόπιο»

Το φαινόμενο του ηλιοστασίου παρατηρείται δύο φορές τον χρόνο, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο στα βόρεια και νότια πλάτη -όχι στον ισημερινό. Τα ηλιοστάσια, όπως και οι ισημερίες (άνοιξη και φθινοπωρο αυτές) συνδέονται με τις εποχές του έτους και σε άλλες χώρες  ή γλώσσες θεωρείται ότι αρχίζουν τις εποχές ενώ σε άλλες θεωρείται ότι αποτελουν το μέσον ή κεντρο τους.

Είναι οι  χρονικές στιγμές κατά τις οποίες ο άξονας περιστροφής της γης εμφανίζεται στραμμένος όσο πιο κοντά ή μακριά γίνεται  από τον Ήλιο κατά την ετήσια τροχιά του πλανήτη γύρω από αυτόν. Στο νότιο ημισφαίριο όπως για παράδειγμα στην Αυστραλία, στο «δικό μας» χειμερινό ηλιοστάσιο αντιστοιχεί στο δικό τους θερινό (είναι αντίστροφες οι εποχές)

Η χώρα μας αντίκρισε τον ήλιο στις 7.38 το πρωί της Πέμπτης και να τον «αποχαιρέτησε» μετά από μόλις 9 ώρες και 31 λεπτά, στις 17.09 χτες το απόγευμα. Oμως τόσο θα διαρκέσει και η σημερινή μέρα, ενώ απο αύριο θα ειναι κατά 2 δευτερόλεπτα μεγαλυτερη και απο βδομάδας ένα ολόκληρο λεπτό μεγαλύτερη και την πρωτοχρονιά θα είναι 3 λεπτά μεγαλύτερη. Μέχρι το Μάρτιο η μέρα θα έχει φτάσει τις 12 ώρες (ισημερία στις 20/3/2019) και μέχρι τον Ιουνιο (θερινο ηλιοστάσιο) τις 14 ώρες και 48 λεπτά, οπότε και θα αρχίσει (στις 21 Ιουνιου) να ξαναμικραίνει κατά δευτερολεπτά και λεπτά….

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here