Καταβάλουν από αύριο πρόστιμα 11,5 εκ. ευρώ για παράνομες χωματερές οι Δήμοι

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οι δήμοι στα διοικητικά όρια των οποίων λειτουργούν Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) θα κληθούν από αύριο Τρίτη να καταβάλλουν πρόστιμο 11 εκατ. 440 χιλιάδων ευρώ, στην ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και για όσους δήμους δεν έχουν μεριμνήσει να αποκαταστήσουν τις ανενεργές χωματερές που βρίσκονται εντός των ορίων τους. 

Το ποσό καταλογίστηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το Δεκέμβριο του 2014 και έρχεται να προστεθεί σ’ ένα κονδύλι 14,5 εκατ. ευρώ που έχει ήδη καταβάλλει η χώρα.

Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν ότι σήμερα λειτουργούν 57 ΧΑΔΑ ενώ 172 παραμένουν ανενεργοί χωρίς να έχουν αποκατασταθεί. Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα καταβάλλονται κάθε εξάμηνο 80 χιλιάδες ευρώ για κάθε ΧΑΔΑ που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και 40 χιλιάδες για κάθε ανενεργό που δεν έχει αποκατασταθεί περιβαλλοντικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις στελεχών της κυβέρνησης με εκπροσώπους περιφερειών και δήμων, με αντικείμενο το κλείσιμο και την αποκατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερων χωματερών εντός του επόμενου εξαμήνου, έτσι ώστε αφενός να μειωθεί δραστικά το πρόστιμο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και αφετέρου για να μην εκπέσει η εξασφαλισμένη μέχρι τέλος του χρόνου ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για έργα αποκατάστασης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here