Απλή αναλογική: Το πολιτικό ατόπημα ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού και τα σοβαρά λάθη της κυβέρνησης

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η υπόθεση της απλής αναλογικής που ναι μεν έγινε νόμος του κράτους, αλλά θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές είχε σίγουρα νικητές και ηττημένους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ κατάφεραν να μην τεθεί σε άμεση ισχύ ο νόμος και διακυβευθεί η διαφαινόμενη κατ΄αυτούς πορεία προ την εξουσία, μέσω του τερατώδους μπόνους των 50 εδρών που διατηρείται τουλάχιστον έως τότε. Ομως για να συμβεί αυτό, χρειάσθηκε να «θυσιασθεί» η όποια πολιτική αξιοπιστία είχε απομείνει στο ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά και να αποκαλυφθεί η ανομολόγητη προσώρας υπόγεια «μεταρρυθμυστική συμμαχία» του Στ. Θεοδωράκη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και η κυβέρνηση; Εχαε πολιτικά αφού δεν μπόρεσε να πετύχει τον στόχο της να συγκεντρώσει 200 ψήφους;

Από μιά πρώτη, ρηχή ανάγνωση θα μπορούσε κανείς, όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης για δικούς του κομματικούς λόγους, να το ισχυρισθεί. Ομως το θέμα έχει πολύπλευρες διαστάσεις.

Ουδείς, ούτε τα κυβερνητικά στελέχη είχαν εξασφαλισμένη, όταν κατέθεταν την πρόταση νόμου για τον εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική, την θετική ψήφο 200 βουλευτών. Υπέθεταν προφανώς ότι την είχαν.

Και όταν τελικά αυτό κατέστη ανέφικτο, επιχείρησαν να μετατρέψουν την υποχώρηση και την άρνηση των δύο άλλων μικρότερων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, σε πολιτικό μειονέκτημα για εκείνα και πλεονέκτημα για την κυβέρνηση.

Και είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα στη Βουλή καθώς προτίμησαν να αυτοχειριασθούν πολιτικά ταυτιζόμενα ως μη όφειλαν, με τη γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κ. Φώφη Γεννηματά ειδικά, απέδειξε ότι είναι πολύ λίγη για να σηκώσει το βάρος της αναγέννησης της κεντροαριστεράς παράταξης και της αλλαγής του πολιτικού σκηνικού, όπως λέει ότι φιλοδοξεί. Γιατί και τα δύο αυτά, είναι ασύμβατα με τις λογικές πολιτικού μικρομεγαλισμού και ιδίως την απεμπόληση της κατάργησης του μπόνους που η ίδια ένα χρόνο πριν είχε εισηγηθεί.

Η υπονόμευση της απλής αναλογικής από την Γεννηματά και η ντεφάκτο ταύτισή της με τον κ. Μητσοτάκη, αποτελεί και το κύκνειο πολιτικό άσμα αυτού που αποτέλεσε τον πάλαι ποτέ παντοδύναμο πόλο της μεταπολίτευσης.

Για τον Σταύρο Θεοδωράκη, δεν αποτελεί έκπληξη η στάση του. Το αντίθετο θα ήταν έκπληξη. Ο κ. Θεοδωράκης έχει επιλέξει εδώ και καιρό, να αποτελεί τον εν δυνάμει πολιτικό δορυφόρο και μελλοντικό κυβερνητικό εταίρο της ΝΔ εάν εκείνη κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απότ ην συμμαχία των προθύμων του καθεστώτος της διαπλοκής, έχει εγγραφεί πρώτος-πρώτος, στη νέα μεταρρυθμιστική όπως την αποκαλεί, συμμαχία των «νεοφιλελεύθερων» δυνάμεων που ζητούν να φύγει άμεσα η κυβέρνηση. Και ο νοών νοείτω.

Ομως έχει ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση για τον χειρισμό της όλης υπόθεσης;, Θα μπορούσαν τα πράγματα να γίνουν διαφορετικά;

Φυσικά και θα μπορούσαν. Φυσικά και ήταν δυνατόν να χειρισθεί με άλλο τρόπο τα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και πάλι, κανείς δεν ξέρει αν θα κατάφερνε να συγκεντρώσει τους 200 ψήφους για άμεση ισχύ της απλής αναλογικής.

Τα λάθη που έκανε η κυβέρνηση στην υπόθεση της απλής αναλογικής, διατρέχουν λίγο-πολύ, την συνολική εικόνα όσον αφορά την παραγωγή πολιτικής του κόμματος.

Τα λάθη της κυβέρνησης

Η κίνηση για εισαγωγή της απλής αναλογικής στο πολιτικό μας σύστημα, έγινε με τρόπο εσπευσμένο και μάλλον αποσπασματικό. Αυτό ήταν άλλωστε ένα από τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση στη βιασύνη της να φέρει το θέμα στη Βουλή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εικαζόμενη συναίνεση, δεν ενέταξε τον εκλογικό νόμο σ΄ ένα συνολικότερο θεσμικό ανασχεδιασμό του κράτους, και του πολιτικού συστήματος.

Προτίμησε να φέρει στη Βουλή, ένα κατακερματισμένο εκλογικό σύστημα, που καθιέρωνε πάντως την απλή αναλογική(με την εξαίρεση του ορίου ου 3%), αλλά παρέλειπε εσκεμμένα ένα σωρό άλλα σημαντικά εκλογικά και θεσμικά ζητήματα.

Η υπόθεση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών που αποτελεί ένα κλασσικό πρόβλημα αδιαφάνειας και καλλιέργειας πελατειακών σχέσεων, δεν ρυθμίσθηκε από την κυβερνητική πρόταση, ίσως για να μην υπάρξει πρόβλημα στις ψήφους του κ. Λεβέντη. Αλλά έτσι δεν κάνεις πολιτική, κάνεις μικροπολιτική.

Το θέμα της ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού, παραπέμφθηκε κι αυτό σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ αποτελεί στοιχείο ενός ολοκληρωμένου, σύγχρονου εκλογικού θεσμικού πλαισίου.

Και το κυριότερο, η κυβέρνηση εμφάνισε 4 άρθρα ως εκλογικό νόμο, χωρίς να τα εντάξει στη γενική πρόταση της για αναθεώρηση του Συντάγματος και τον αναγκαίο θεσμικό εκσυγχρονισμό της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και του παραπαίοντος πολιτικού συστήματος της χώρας.

Ενας εκλογικός νόμος, οποιοσδήποτε, για να θεωρηθεί αξιόπιστος και λειτουργικός και για να είναι πειστικός θεσμικά, πρέπει να εντάσσεται σε μια γενική πρόταση πολιτικού ανασχεδιασμού της χώρας. Χρειάζεται να συνδυάζεται αρμονικά με την λειτουγία της Βουλής και την αναγκαία αναβάθμιση των κοινοβουλευτικών λειτουργιών.  Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μιά απλή τουφεκιά στον αέρα.

Ιδίως αυτό ισχύει, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, τόνισε ότι η απλή αναλογική αποτελεί ώριμη μεταρρύθμιση που ξεπερνά οριστικά το παρελθόν και προσβλέπει στην αναδιαμόρφωση του  πολιτικού σκηνικού του μέλλοντος.

Η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, δεν είχε λοιπόν κανένα από α παραπάνω χαρακτηριστικά. Δεν έδειχνε ενταγμένη σε καμία πρόταση γενικής αναδιοργάνωσης της διοίκησης, του κράτους, του κοινοβουλίου και της πολιτικής. Είχε εγγενείς αδυναμίες που δεν διασκεδάσθηκαν ούτε στη τριήμερη συζήτηση τη Βουλή.

Η αδυναμία αυτή της κυβερνητικής πρότασης, έδωσε άλλοθι σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, για να την καταψηφίσουν.

Τα σοβαρά λάθη της κυβέρνησης όμως στο τομέα αυτόν, δεν δικαιολογούν επ ουδενί, την στάση άρνησης των δύο μικρών κομμάτων. Η στάση του ΚΚΕ, που κατέθεσε τις διαφωνίες του αλλά υπερψήφισε την πρόταση απλής αναλογικής, έστω κι αν δεν συμφωνούσε πλήρως με αυτή, ήταν σαφής και έντιμη.

Αναμένουμε η πρόταση του πρωθυπουργού για την συνταγματική αναθεώρηση, να είναι συνεκτική και ολοκληρωμένη, ώστε τελικά, έστω και εκ των υστέρων, να κουμπώνει σ αυτήν, η αναδιαμόρφωση του πολιτικού συστήματος, μέσω της απλή αναλογικής.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here