Απεβίωσε ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, από τους κορυφαίους Ελληνες αποσταγματοποιούς

 

Απεβίωσε σήμερα και σε ηλικία 78 ετών, ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, ένας από τους κορυφαίους Ελληνες αποσταγματοποιούς. Εγγονός του ιδρυτή της ομώνυμης εταιρείας, συνέβαλε στην ιστορία του ελληνικού αμπελώνα.

Ήταν ιδιοκτήτης της εταιρείας Μπαμπατζίμ, που παράγει τα διάσημα τσίπουρα και ούζα.

Η εταιρεία Μπαμπατζίμ ξεκίνησε από τον παππού του, Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο του Σταύρου, το 1875 στην Κωνσταντινούπολη και με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922 έφτασε στη Χρυσούπολη Καβάλας.

Γεννημένος στην Δράμα αλλά με καταγωγή από την Πόλη (Δελιώνες Σηλυβρίας) και βαριά οικογενειακή παράδοση στην οινοπαραγωγή και την αποσταγματοποιία, δούλεψε από 9 ετών στο οικογενειακό κατάστημα στον Βαρδάρη της Θεσσαλονίκης και κατάφερε να αποκτήσει τον δικό του αμπελώνα στην Όσσα του Λαγκαδά.

Υπέρμαχος των ελληνικών ποικιλιών προτίμησε εξ αρχής το Ξινόμαυρο, τον Ροδίτη, το Μαυρούδι και άλλες ποικιλίες.

Το 1971 σε ιδιόκτητη έκταση εγκατέστησε τον πρώτο δοκιμαστικό αμπελώνα στην περιοχή Όσσα, στην περιοχή του Λαγκαδά, στις πλαγιές του όρους Βερτίσκου σε υψόμετρο 620 μέτρων και σε απόσταση μόλις 32 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη.

Το 1984 εμφάνισε για πρώτη φορά Rose κρασί από την ποικιλία Ξινόμαυρο, που κατέκτησε επαίνους και βραβεία και αναγνωρίστηκε ως τοπικός οίνος.

Το 1988 ο Μπαμπατζιμόπουλος παρουσιάζει πρώτος το Τσίπουρο Μακεδονίας, ενώ το 2000 άνοιξε το επισκέψιμο οινοποιείο.

Ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος παντρεύτηκε το 1968, την Αγγελική Στεφανή, με την οποία απέκτησαν ένα γιο, τον Χρήστο.

Υπήρξε μια από τις πιο πληθωρικές μορφές των παραγωγών αποσταγμάτων και οίνου στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Η κηδεία του θα γίνει τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here