Απέσυρε όλο το χρυσάφι της η Τουρκία απο τις αμερικανικές τράπεζες

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, όταν άρχισε η επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων μετά το πραξικόπημα αλλά και τη διαμάχη για το κουρδικό ζήτημα, άρχισε και να αποσύρει τα αποθέματα σε χρυσό που διατηρούσε στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (FED).

Η συστηματική απόσυρση των αποθεμάτων χρυσού από την FED (28,7 τόννων χρυσού για την ακριβεια) άρχισε και ολοκληρώθηκε μέσα στο 2017. Το γεγονός της απόσυρσης των αποθεμάτων σε χρυσό της Τουρκίας επιβεβαιώνεται επίσημα και από την έκθεση απολογισμού της τράπεζας που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο. Οπως αναφέρει η εφημερίδα το 2016 η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα είχε αποθέματα σε χρυσό της Τουρκίας βάρους  28.689 κιλών ενώ στο γράφημα που έδωσε η ίδια τράπεζα για το 2017  υπάρχουν κενά (παύλες). Τα συνολικά αποθέματα σε χρυσό της Τουρκίας (σύμφωνα με την  έκθεση απολογισμού της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας) ανέρχονται σε 564,6 τόνους που αναλογούν στο ποσό των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως διευκρινίζει η τουρκική εφημερίδα, ένα μέρος των αποθεμάτων σε χρυσό που διατηρούσε η Τουρκία στις ΗΠΑ, μεταφέρθηκε στην Τουρκία, ενώ ένα άλλο στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην κεντρική τράπεζα της Βρετανίας και στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS) στην Ελβετία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here