Απεργία διαρκείας από τα διαγνωστικά εργαστήρια για το clawback

Νέα κινητοποίηση για τις 10 Ιουνίου αποφάσισε το συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Είχε προηγηθεί τριήμερη απεργία (23-25 Μαΐου).

Οι Ενώσεις Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών διαμαρτύρονται για τις υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους, ως αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ.

Σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων και διαγνωστικών κέντρων αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με επ’ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους, η οποία θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου και θα συνεχιστεί έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Επίσης αποφασίσθηκε να δρομολογηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για να ενημερωθούν για τα κρίσιμα ζητήματα, που όπως αναφέρουν, «απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου». Ζητούν να καταργηθεί το clawback και rebate που «δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο». Ζητούν να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του 2018 προς τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μηδενιστεί το clawback και το δημόσιο να καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα εργαστήρια.

Τι ειναι το clawback και το rebate για τις υπηρεσίες υγείας

Clawback σημαίνει επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο, όπου το χρηματικό ποσό της επιστροφής προς το δημόσιο και συγκεκριμένα προς τον ΕΟΠΥΥ, είναι ίσο με την ετήσια υπέρβαση του προκαταβολικά συμπεφωνημένου ορίου, για παράδειγμα, της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης -της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα των ασφαλισμένων του.

Εάν για παράδειγμα ο ΕΟΠΥΥ έχει συμφωνήσει με τους δανειστές ότι δεν θα δαπανούσε για το 2018 πάνω από 1,945 δισ. ευρώ για φάρμακα των ασφαλισμένων του, αλλά οι γιατροί έχουν συνταγογραφήσει φάρμακα αξίας 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες και τα ιδιωτικά φαρμακεία πούλησαν στους ασφαλισμένους, τότε ο νόμος ορίζει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα επιστρέψουν πίσω στον ΕΟΠΥΥ χρηματικό ποσό ίσο με την υπέρβαση, δηλαδή ίσο με περίπου 550 εκατ. ευρώ, κατανεμημένο ανά εταιρεία, αναλόγως του όγκου των πωλήσεων της κάθε μίας από αυτές.

Rebate ονομάζεται η κάθε θεσμοθετημένη και ακούσια έκπτωση την οποία «δίνουν» οι ιδιώτες πάροχοι στον ΕΟΠΥΥ, είτε οι φαρμακοποιοί είτε οι γιατροί κ.λπ. Η έκπτωση συνήθως καταβάλλεται ανά μήνα, αλλά μπορεί να είναι και ετήσια, υπολογιζόμενη ανά μήνα.

Όταν π.χ. κάποιος είναι πελάτης σου και μηνιαίως σου αποφέρει κέρδη, για να δείξεις τρόπον τινά την ευγνωμοσύνη σου, του λες «σε κάθε 100 ευρώ αγορά εμπορεύματός μου, θα σου επιστρέφω το 5% πίσω». Έτσι ο «πελάτης» (στην προκειμένη περίπτωση το δημόσιο) επιλέγει ποια εταιρεία του δίνει το μεγαλύτερο rebate και «ψωνίζει» από αυτήν συστηματικά, καλύπτοντας τις ανάγκες του από αυτήν αφού του προσέφερε την επιθυμητή έκπτωση.

Τα διαγνωστικά κέντρα, οι φαρμακευτικές εταιρείες (όπως και φαρμακεία και ιατροί κλπ.) πρέπει να κόβουν από το κέρδος τους με βάση τόσο το rebate που έχει νομοθετηθεί ή έχουν προσφέρει αλλά και με βάση το επιβαλλόμενο Clawback που δεν μπορούν να αποφύγουν. Γι αυτό επιδιώκουν την κατάργηση του «κουρέματος» των κερδών τους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here