Απέραντο μαύρο ‘‘μέχρι τη θάλασσα’’ για τους αναπήρους στην ΕΡΤ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Αντιγράφουμε σχετική με χθεσινή (4/01/2021) επιλογή αποκλεισμού των αναπήρων θεατών της ΕΡΤ καταγγελία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, με την υπόμνηση πως ανήκει στο είδος εκείνο των (εύλογων) καταγγελιών που χρήζει εξηγήσεων το ταχύτερο δυνατόν:

Χθες βράδυ (4/01/2021) προβλήθηκε στην ΕΡΤ2 το ντοκιμαντέρ του Marco Gastine «ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ».

Το ντοκιμαντέρ έχει καταστεί καθολικά προσβάσιμο για την κινηματογραφική διανομή του με Ενδογλωσσικούς Υπότιτλους για Κ/κωφές/ούς και βαρήκοες/ους (SDH) καθώς και με Ακουστική Περιγραφή για τυφλές/ούς και ανθρώπους με προβλήματα όρασης (AD) από την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, κατόπιν αιτήματος του ίδιου του δημιουργού.

Η ΕΡΤ, όμως, επέλεξε να προβάλει το ντοκιμαντέρ στη μη προσβάσιμη μορφή του, αποκλείοντας έτσι την πολυπληθή ομάδα των Κ/κωφών, των βαρήκοων και των τυφλών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η δημόσια τηλεόραση αποκλείει από την ισότιμη παρακολούθηση του προγράμματός της τα ανάπηρα άτομα. Οι προσχηματικές δικαιολογίες για τη μη μετάδοση καθολικά προσβάσιμου περιεχομένου έχουν πραγματοποιηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν και με άλλα έργα δημιουργών που είχαν τη διάθεση να αντιμετωπίσουν το κοινό με όρους ισοτιμίας και συμπερίληψης.

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση της κανονικότητας, η οποία διατείνεται ότι είναι «ανοιχτή σε όλους», διέκοψε από τις 29 Ιουλίου 2019 την μετάδοση του ωριαίου κεντρικού δελτίου ειδήσεων με ταυτόχρονη απόδοση στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Ο μισαναπηρισμός της διοίκησης της ΕΡΤ, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να αρθρώσει ως δικαιολογία του «μαύρου» για την κοινότητα των κωφών και βαρήκοων πολιτών, τη μη νομοθετική υποχρέωση της δημόσιας τηλεόρασης στη μετάδοση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων με ταυτόχρονη απόδοση στη νοηματική ελληνική γλώσσα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να προβεί σε καμία σχετική ενέργεια.

Το παράδοξο, βέβαια, είναι ότι η ΕΡΤ εισπράττει ΚΑΙ από την πολυπληθή κοινωνική ομάδα των αναπήρων τα μηνιαία τέλη για την ΕΡΤ στο λογαριασμό της ΔΕΗ, την ίδια ώρα που μας αποκλείει συστηματικά και ανενδοίαστα από το περιεχόμενό της, ενώ χρησιμοποιεί λανθασμένη γλώσσα για να περιγράψει τις δικές μας ζωές που συχνά πυκνά παρουσιάζονται με πατερναλισμό και μπόλικη δόση συμπονετικής φιλανθρωπίας.

Να υπενθυμίσουμε προς κάθε αρμόδιο ότι οι πρακτικές αποκλεισμού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης βρίσκονται στο ιδεολογικό αντίθετο της ίδιας της ύπαρξής της. Η κύρια αποστολή της είναι η δημόσια και ανεμπόδιστη απεύθυνση στο σύνολο των πολιτών, δίχως αποκλεισμούς.

Η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, με αφορμή τον αποκλεισμό από την ισότιμη παρακολούθηση του ντοκιμαντέρ «ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ», καλεί τη διοίκηση της ΕΡΤ να επανεξετάσει την πολιτική προσβασιμότητας λαμβάνοντας υπόψιν της το νομοθετικό πλαίσιο (ΚΥΑ 3586/2018 – ΦΕΚ 5491/6-12-2018), αλλά, κυρίως, την κοινή λογική.

Η επαναφορά του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, με ταυτόχρονη απόδοση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ), η μεταγραφή ομιλίας σε γραπτό κείμενο (speech to text) και η ακουστική περιγραφή σε όλο το περιεχόμενο της τηλεοπτικής μετάδοσης αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση, ώστε αληθώς να αναφερόμαστε στη δημόσια τηλεόραση για όλες και όλους.

Μέχρι τότε το μαύρο της ΕΡΤ για τους αναπήρους θα συνεχίζεται.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here