Απελευθέρωσε 22 Ασσύριους χριστιανούς το Ισλαμικό Κράτος

Eίκοσι δύο από τους δεκάδες Ασσύριους χριστιανούς τους οποίους είχαν απαγάγει από χωριά στη βορειοανατολική Συρία άφησαν ελεύθερους οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.), όπως ανακοίνωσαν μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Δεν είναι γνωστό πόσοι Ασσύριοι συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι από τους ισλαμιστές. Ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, εκτίμησε πως ο αριθμός τους ξεπερνά τους 150. Ο επικεφαλής μιας οργάνωσης της μειονότητας που εδρεύει στη Σουηδία, Οσάμα Έντουαρντ, έκανε λόγο για 187.

Το Ισλαμικό Κράτος  είχε απαγάγει περισσότερους από 200 Ασσύριους τον Φεβρουάριο, όταν οι μαχητές του κατέλαβαν πάνω από 10 χωριά που κατοικούνται από μέλη της μειονότητας κοντά στην πόλη Χασάκα, μια πόλη της βορειοανατολικής Συρίας όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι.

Ο επικεφαλής μιας οργάνωσης των Ασσυρίων στη Σουηδία, ο Αφράμ Γιακούμπ, επιβεβαίωσε ότι οι όμηροι απελευθερώθηκαν και ότι όλοι τους είναι μεγάλης ηλικίας.

Οι 14 είναι γυναίκες, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Άμπντουλ Ραχμάν είπε επίσης ότι καταβλήθηκαν λύτρα, αλλά ο Γιακούμπ το διέψευσε.

Ορισμένοι από τους ομήρους που αφέθηκαν ελεύθεροι «είχαν προβλήματα υγείας, πιστεύουμε ότι απελευθερώθηκαν λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζαν και επειδή ήταν υπερήλικες», ανέφερε ο Γιακούμπ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασσυρίων της Σουηδίας, σε δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τηλεφωνικά.

«Η απελευθέρωσή τους μας δίνει λίγη ελπίδα. Μας δίνει κάποια ελπίδα ότι ίσως μια μέρα και οι υπόλοιποι θα απελευθερωθούν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τον περασμένο Μάρτιο το Ισλαμικό Κράτος είχε αφήσει ελεύθερους 19 από τους ομήρους.

Άλλη μια ΜΚΟ, το Ασσυριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανέφερε σε δική του ανακοίνωση για την απελευθέρωση των ομήρων πως κατάγονται από τα χωριά Χαμπούρ, Ταλ Σαμίραμ και Ταλ Τζαζίρα. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Δικτύου, Οσάμα Έντουαρντ, οι προσπάθειες συνεχίζονται για την απελευθέρωση των υπολοίπων 187 ομήρων και «η ατμόσφαιρα στις διαπραγματεύσεις είναι θετική», όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι Ασσύριοι, μια μειονότητα που είχε προσηλυτιστεί στον χριστιανισμό πριν από αιώνες, αριθμούν περίπου 30.000 μέλη στη Συρία, αποτελούν δηλαδή το 2,5% του συνόλου των χριστιανών της χώρας

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here