Απελάσεις και διακοπή αεροπορικών δρομολογίων στην κόντρα Καναδά- Σ. Αραβίας για ακτιβιστές

Οι Σαουδαραβικές αρχές σταμάτησαν όλες τις πτήσεις από και προς Καναδά μετά την επιμονή του δεύτερου και μετά τις  απελάσεις  να ζητεί την  «άμεση απελευθέρωση ακτιβιστών και ακτιβιστριών».

Επίσης οι Σαουδάραβες σταμάτησαν τις υποτροφίες προς Καναδέζικα Πανεπιστήμια

Η Οτάβα απο την άλλη, επιμένει στη θέση της και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε τα εξής;

«Η εξωτερική μας πολιτική, η οποία βασίζεται σε αξίες, η υποστήριξή μας στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα δικαιώματα των γυναικών, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ποιοι είμαστε, όταν μιλάμε εξ ονόματος του Καναδά».

Απέναντι στην ανυποχώρητη στάση του Καναδά, η σαουδαραβική κυβέρνηση αύξησε κι άλλο τον τόνο, ανακοινώνοντας νέα μέτρα: αναστολή των πανεπιστημιακών υποτροφιών για τους υπηκόους της στον Καναδά, μετεγγραφή φοιτητών σε πανεπιστήμια άλλων χωρών, αναστολή των πτήσεων της Saudia προς και από το Τορόντο.

Μια ανάρτηση σε φιλοσαουδαραβικό λογαριασμό στο Twitter προκάλεσε σάλο, καθώς περιείχε ένα φωτομοντάζ -που διαγράφτηκε πολύ γρήγορα- που παρέπεμπε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 με ένα αεροσκάφος να πέφτει πάνω σε ουρανοξύστες στο Τορόντο. Παρότι το φωτομοντάζ αποσύρθηκε σχεδόν αμέσως, διαδόθηκε σε άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και για την υπόθεση διενεργείται έρευνα.

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας «απορρίπτει κάθε ξένη επέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις και θα αντιμετωπίσει κάθε τέτοια επέμβαση με αποφασιστικό τρόπο», διεμήνυσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, προσθέτοντας οτι οι καναδικές επικρίσεις βασίζονται σε πληροφορίες που προέρχονται από «προκατειλημμένες πηγές» .

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά  είχε καταδικάσει μέσω Twitter την περασμένη εβδομάδα τη σύλληψη της Σαμάρ Μπαντάουι, η οποία έκανε εκστρατεία για την απελευθέρωση του αδελφού της, του Ράιφ αλ Μπαντάουι, αντιφρονούντα μπλόγκερ, και του Ουάλιντ Αμπού αλ Χάιρ, του πρώην συζύγου της.

Ο Ράιφ αλ Μπαντάουι, που έχει διπλή, σαουδαραβική και καναδική υπηκοότητα, έχει φυλακιστεί από το 2012 εξαιτίας αντικυβερνητικών τοποθετήσεων  στο ιστολόγιό του.

Η γυναίκα του Ράιφ αλ Μπαντάουι, η Ενσάφ Χαϊντάρ, είναι εγκατεστημένη στο Κεμπέκ από το 2013 με τα τρία παιδιά τους. Πρόσφατα πήρε την καναδική υπηκοότητα.

Η σύλληψη της Σαμάρ Μπαντάουι και μιας συναγωνίστριάς της δεν ηταν η πρώτη. Πρόσφατα συνελήφθησαν άλλες δέκα ακτιβίστριες υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και κατηγορούνται για απειλή «της εθνικής ασφάλειας και για συνεργασία με εχθρούς της πολιτείας».

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε και άλλες κυβερνήσεις  να ενώσουν τις φωνές τους με αυτήν του Καναδά για να εξασφαλιστεί «η άμεση και δίχως όρους απελευθέρωση όλων των φυλακισμένων συνείδησης».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here