Απειλές για προδοσία από Στ. Θεοδωράκη και Ν. Μηταράκη, παραπέμπουν στο «μνημόνια ή τανκς»

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Λίγο πριν την παράδοση των ελληνικών προτάσεων στους θεσμούς και ενώ η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές κορυφώνεται, με δηλώσεις τους, τόσο ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης όσο και μεγαλοστελέχη της ΝΔ, ρίχνουν «νερό στο μύλο» των επικίνδυνων σεναρίων περί παρασκηνιακών διεργασιών με στόχο την πτώση Τσίπρα ακόμη και μέσα από ακραίας μορφής πολιτική αποσταθεροποίηση. Με το κλίμα να φέρνει εικόνες από ασπρόμαυρες εποχές και με απολυταρχικούς νεοφιλελεύθερους κύκλους, εντός και εκτός Ελλάδας, να επικαιροποιούν το σύνθημα «ασφυκτικό μνημόνιο ή τανκς», ο επικεφαλής του Ποταμιού και ο πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, Νότης Μηταράκης έθεσαν στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου ζήτημα… «έσχατης προδοσίας», συντασσόμενοι πλήρως με τη «γραμμή Άδωνη».

Την αρχή έκανε ο κ. Μηταράκης τα μεσάνυχτα της Τρίτης 7 Ιουλίου μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Mega. Ο άνθρωπος που κατείχε τη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης στην κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, την περίοδο 2012 – 2015, σε υψηλούς τόνους έκανε λόγο για «έσχατη προδοσία» εάν η Ελλάδα τεθεί εκτός Ευρωζώνης και υπάρξει επιστροφή στη δραχμή. Η ακραία θέση την οποία εξέφρασε ο κ. Μηταράκης έστρεψε εναντίον του ακόμη και όσους πολιτικούς και δημοσιογράφους του πάνελ μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν ασκήσει έντονη κριτική στη σημερινή κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά λεπτά μέχρι ο πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά να ζητήσει συγνώμη για τη δήλωση στην οποία προέβη.

Στα άκρα και ο Θεοδωράκης

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά, με δήλωση του η οποία δημοσιεύτηκε το πρωί της Τετάρτης στην εφημερίδα «Καθημερινή», περί προδοσίας έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Ποταμιού. Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ ο πρωθυπουργός βρισκόταν στις Βρυξέλλες, δίνοντας τη μεγαλύτερη πολιτική «μάχη» των τελευταίων 6 ετών, ανέφερε ότι «οι Έλληνες θέλουν λύση. Ο Πρωθυπουργός στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεσμεύτηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα φέρει αυτή τη λύση χωρίς να διακινδυνεύσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη (…) Το δράμα λοιπόν κάπου εδώ πρέπει να τελειώσει. Η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει την πρότασή της που θα μας κρατήσει στην ΕΕ. Κάθε άλλη πράξη είναι προδοσία και θα αντιμετωπισθεί ως προδοσία από τον ελληνικό λαό»!

Οι δηλώσεις Θεοδωράκη και Μηταράκη έρχονται σε συνέχεια σειράς ακραίων τοποθετήσεων του κ. Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει προχωρήσει σε ανάλογες δηλώσεις οι οποίες, εύκολα, αφήνουν τα περιθώρια ερμηνείας για επερχόμενη πολιτική αποσταθεροποίηση. Παραπέμπουν σε επικίνδυνες πολιτικά τοποθετήσεις οι οποίες προέρχονται από τους κύκλους της προηγούμενης κυβέρνησης οι οποίοι υποστήριξαν τη «θεωρία των άκρων» επιχειρώντας να διχάσουν, εν τέλει χωρίς αποτέλεσμα αφού όπως διαφάνηκε τόσο στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όσο και από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η κοινωνία στη μεγάλη πλειονότητα της γύρισε την πλάτη στα «τρομό – σενάρια».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here