Απαράδεκτη και προσβλητική επίθεση κατά της «Ελευθεροτυπίας» και της ..ιστορίας

Ο αρθρογράφος των ΝΕΩΝ Ηλίας Κανέλλης εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου, ανιστόρητη επίθεση κατά, της «Ελευθεροτυπίας» και της ιστορίας, χαρακτηρίζοντας την ιστορική εφημερίδα, στην οποία και ο ίδιος εργάστηκε,  «φωνή της τρομοκρατίας» επειδή δημοσίευε προκηρύξεις της! 

Με ιδιαίτερα επιθετικό ύφος, μιλώντας στην κυβερνητική φιέστα για τα θύματα τη τρομοκρατίας, υποστήριξε ότι η Ελευθεροτυπία ουσιαστικά «πουλούσε» τρομοκρατικό υλικό για να έχει έσοδα. Εφτασε και στο σημείο να εγκαλέσει και τον Γιώργο Βότση, λέγοντας ότι υπήρχαν δημοσιογράφοι που άνοιγαν διάλογο με τους τρομοκράτες μέσα από την εφημερίδα αποκαλώντας τους «ένοπλε σύντροφε».

«Έζησα με τα χρήματα που έφερναν στην εφημερίδα οι τρομοκράτες γιατί για ένα μεγάλο διάστημα εργαζόμουν κι εγώ εκεί», είπε χωρίς κανείς να αντιδράσει και να υπερασπιστεί την ελευθεροτυπία και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων.

Ιδιαίτερα όταν η επίθεση αυτή στρέφεται εναντίον της πιο σημαντικής εφημερίδας του ελληνικού τύπου στην μεταπολίτευση, που άφησε βαρύ αποτύπωμα στην ιστορία των ΜΜΕ στην Ελλάδα, μέσα από τον πλουραλισμό των θέσεων της, την προοδευτικότητα της και την πραγματική δημοσιογραφική ανεξαρτησία των συντακτών της.

Δυστυχώς, τα ίδια επανέλαβε ο κ. Κανέλης, και από την συχνότητα της ΕΡΤ όπου επίσης εργάζεται το τελευταίο καιρό, χωρίς κανέναν αντίλογο.

«Ζούσε με τα χρήματα της πώλησης των προκηρύξεων των τρομοκρατών», είπε ο κ. Κανέλλης για την Ελευθεροτυπία από τη συχνότητα της ΕΡΤ και από το πάνελ της εκπομπής που συμμετέχει, και πάλι χωρίς κανέναν αντίλογο. Εκεί μάλιστα έκανε κι ένα βήμα παραπάνω καλώντας την αριστερά να αποκηρύξει και να «αποποινικοποιήσει τις σχέσεις της με την τρομοκρατία», χωρίς να μπει σε κανέναν κόπο να εξηγήσει από πού και πώς προκύπτει «ποινικοποιημένη σχέση» της αριστεράς με την τρομοκρατία.

Πολλοί από εμάς, που εργαστήκαμε επί χρόνια στην Ελευθεροτυπία, θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτες τις απόψεις αυτές καθώς προσβάλουν το σύνολο των εκατοντάδων δημοσιογράφων και άλλων συναδέλφων που τίμησαν την αποστολή τους και παραχαράσουν την σημαντική ιστορία μιας εμβληματικής εφημερίδας της χώρας.

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όσοι δουλέψαμε στη μέγιστη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ των Κίτσου Τεγόπουλου και Σεραφείμ Φυντανίδη γνωρίζουμε πολύ καλά τι την έκανε μεγάλη. Απλουστευτικές προσεγγίσεις ότι η εφημερίδα ζούσε από τα λεφτά που εξαργύρωνε πουλώντας προκηρύξεις μόνο ως γελοίες μπορούν να χαρακτηριστούν, ιδιαίτερα από τους ανθρώπους του χώρου. Την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ την έκανε μεγάλη ο σεβασμός στον άνθρωπο. Σε κάθε άνθρωπο. Αυτή η θεμελιώδης αξία διαπότισε την πορεία της εφημερίδας σε όλη τη διάρκεια της συνύπαρξης των δύο σπουδαίων ανδρών στο τιμόνι της και αποτυπώθηκε τόσο στις εργασιακές συνθήκες, οι οποίες ήταν ζηλευτές όχι μόνο στο δημοσιογραφικό στερέωμα, αλλά και γενικότερα στο χώρο των ιδιωτικών επιχειρήσεων, όσο και στην προσέγγιση του λειτουργήματος της δημοσιογραφίας. Έδωσε βήμα σε ομάδες, συλλογικότητες, αποκλεισμένους και κατατρεγμένους που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να μιλήσουν δημόσια. Στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ η ελευθερία της έκφρασης δεν ήταν φιλολογικό απόφθεγμα. Από όσο δύναμαι να γνωρίζω δεν έχει υπάρξει καμία ελληνική εφημερίδα που να δημοσιεύει στις μόνιμες στήλες της απόψεις που συγκρούονται με την κεντρική εκδοτική γραμμή. Αυτό δεν ήταν παράβλεψη ή αμέλεια. Ήταν συνειδητή επιλογή. Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ δημιουργήθηκε από εραστές της δημοσιογραφίας και αποτέλεσε το ιδανικότερο πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος για όλους εμάς που γουστάραμε το ρεπορτάζ και τη γραφή. Για αυτό έκανε αυτό που καμία άλλη εφημερίδα της εποχής της δεν κατάφερε. Παρήγαγε γνώση. Για αυτό την τίμησαν οι φανατικοί αναγνώστες της, οι οποίοι προέρχονταν από όλα τα κοινωνικά στρώματα.
    Είχα τη χαρά και την τιμή να εργαστώ ως δημοσιογράφος για εξίμισι χρόνια στην ιστορική εφημερίδα. Θέλω πολύ να δω να υπάρχουν και άλλες αντιδράσεις από ανθρώπους που είχαν περισσότερη και πιο ηχηρή παρουσία στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here