Απάντηση στη τοπική(δεξιά) πολιτική αγυρτεία-Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ πρέπει να εκλεγεί

 

 

Η παρέμβαση με τίτλο “Γιατί στηρίζω Νιαζί Κιζίλγιουρεκ για ευρωβουλευτή” του κυρίου Χάρη Ψάλτη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Κύπρου, οφείλει να είναι αντιληπτή ως σημείο αναφοράς κάθε στοιχειωδώς μορφωμένου/ προοδευτικού ανθρώπου που ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα στη συμπαθή “νήσο των αγίων”.

Με προσοχή η ανάγνωση:

Κάθε εκλογή κρίνεται από το διακύβευμα της. Το σημερινό διακύβευμα δε θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο. Η υποψηφιότητα ενός καθαρού φεντεραλιστή όπως αυτή του Νιαζί, από τους πρωτοπόρους της ιδέας της ολικής Κύπρου δεκαετίες πριν όταν δεχόταν τα πυρά των εθνικιστών ένθεν και ένθεν της πράσινης γραμμής, όπως και σήμερα, έρχεται σε μια στιγμή που οι γεωπολιτικές και εσωτερικές εξελίξεις μας φέρνουν προ του πραγματικού διλήμματος που είναι επανένωση στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ή οριστικής διχοτόμησης και σύνορα με την Τουρκία.

Το δίλημμα αυτό έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο μετά το φλερτ του Αναστασιάδη με τη συνομοσπονδία ή την αφελή ιδέα των δύο κρατών στην Ε.Ε. Και δεν είναι πλέον μόνο η Τουρκία της οποίας άνοιξε η όρεξη μετά τα «ανοίγματα» Αναστασιάδη; ανοικτά πλέον στο εξωτερικό, η διεθνής κοινότητα θέλει να ξέρει αν οι Κύπριοι πράγματι εννοούνε αυτό που λένε για επανένωση, η απλά έχουν συμβιβαστεί με τη διχοτόμηση. Σε αυτό το σημείο είμαστε δυστυχώς γιατί ο Αναστασιάδης προτίμησε να επανεκλεγεί αντί να περπατήσει το «τελευταίο μίλι» στο οποίο έκανε αναφορά ο Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Το κυβερνόν κόμμα, παρά τις αναφορές σε τσουνάμι που έρχεται προτίμησε να αγνοήσει επιδεικτικά αυτό το διακύβευμα και να βάλει στο ψηφοδέλτιο του μια νοσταλγό της ένωσης (σ.σ. ο λόγος για ένα παντελώς πολιτικά καθυστερημένο φασιστοειδές που δεν αξίζει καν τον κόπο να αναφέρουμε το όνομά του). Και το πιο ειρωνικό βέβαια είναι ότι επέλεξαν και το σύνθημα «Δε θα μας γυρίσουν πίσω» σε πραγματική διάσταση με την πολιτική πραγματικότητα και το διακύβευμα του σήμερα και του αύριο.

Ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ όμως δεν είναι μόνο η απάντηση σε αυτό το διακύβευμα, είναι και το στοίχημα όσων ανθρώπων πραγματικά πίστεψαν στην επανένωση αυτού του τόπου, αυτών που ίδρωσαν, πρόσφεραν άπειρες ώρες για αυτό το σκοπό για χρόνια για να κτίσουν την επαφή, τις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Των ανθρώπων που έζησαν σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες και πίστεψαν ότι δεν μας αξίζει και μάς κάτι λιγότερο σε μια Ευρωπαϊκή Κύπρο. Που θεωρούν τον εθνικισμό μια παιδική ασθένεια της ανθρωπότητας που κάποτε θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε με ορθολογισμό και ανθρωπισμό.

Και ο Νιαζί δεν είναι μόνο ένας πρωτοπόρος σε αυτό το όραμα που έρχεται από το μέλλον, είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, κατ εμένα, ίσως ο καλύτερος ακαδημαϊκός της Κύπρου, με την μεγαλύτερη σίγουρα κοινωνική προσφορά στον τόπο του. Θα είναι ο καλύτερος μας πρεσβευτής στο εξωτερικό, θα νιώθουμε περήφανοι που τον έχουμε ως αντιπρόσωπό μας στην Ε.Ε γιατί πραγματικά μας αξίζει κάτι καλύτερο.

Και κάτι τελευταίο, αλλά απόλυτα σημαντικό. Στην Κύπρο δεν συνηθίσαμε να τιμωρούμε την πολιτική ασυνέπεια και αγυρτεία. Αυτό που έκανε ο Αναστασιάδης και η στήριξη που βρήκε από το κυβερνόν κόμμα δεν είναι τίποτα περισσότερο από την υφαρπαγή της ψήφου πολλών οπαδών της λύσης ΔΔΟ που ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι τους κοροϊδέψανε για να κάθονται στην καρέκλα άλλα 5 χρόνια, να πουλούν χρυσές βίζες, ουρανοξύστες και διαβατήρια, να αποθεώνουν το θεσμικό ρατσισμό, την εξαχρείωση της πολιτικής ζωής και τη νομιμοποίηση της ανηθικότητας. Αυτή η κατηφόρα πρέπει να σταματήσει και μόνο οι ψηφοφόροι μπορούν να το κάνουν γιατί μόνο με την πληρωμή με αυτό το νόμισμα συγκινούνται. Αυτές οι εκλογές θα είναι και μια ευκαιρία για πολιτική ωρίμανση του Κύπριου ψηφοφόρου, που θα μάθει πλέον να τιμωρεί στην κάλπη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here