Απάντηση Κατάρ στο τελεσίγραφο των Αραβικών κρατών

Το Κατάρ, στο οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από αραβικά κράτη που το κατηγορούν ότι υποστηρίζει εξτρεμιστές ισλαμιστές καθώς και για την προσέγγισή του με το Ιράν, επέδωσε σήμερα στον κουβεϊτιανό μεσολαβητή την επίσημη απάντησή του στα αιτήματα της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, που δέχθηκαν να παρατείνουν το τελεσίγραφό τους κατά 48 ώρες.

Η απάντηση περιέχεται σε μήνυμα του εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι προς τον εμίρη του Κουβέιτ σεΐχη Σαμπάχ αλ-Άχμαντ αλ-Σαμπάχ. Το περιεχόμενό του δεν αποκαλύφθηκε.

Η επιστολή παραδόθηκε από τον επικεφαλής της διπλωματίας του Κατάρ, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπεν Αμπντεραμάν αλ-Θάνι, στα χέρια του ίδιου του σεΐχη Σαμπάχ, δήλωσε αξιωματούχος του Κόλπου.

Το Κουβέιτ ζήτησε επιπλέον προθεσμία δύο ημερών, την οποία δέχθηκαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος, αναφέροντας σε κοινή ανακοίνωσή τους πως θα μελετήσουν και θα αξιολογήσουν τη συμμόρφωση της Ντόχα προς τα αιτήματά τους, πριν δώσουν τη δική τους απάντηση στο Κουβέιτ.

Την Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών θα συνεδριάσουν στο Κάιρο για να αποφασίσουν «τα επόμενα διαβήματα αναφορικά με το Κατάρ», έκαναν γνωστό οι αιγυπτιακές αρχές.

Μέχρι τώρα η Ντόχα έχει απορρίψει εμμέσως τον κατάλογο των αντιπάλων της -που απαιτούν κυρίως το κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera και μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης, καθώς και τον περιορισμό των σχέσεων με το Ιράν- χαρακτηρίζοντάς τον μαξιμαλιστικό και υπογραμμίζοντας πως παρεμβαίνει στην κυριαρχία της.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here