Απαλείφθηκε η αυτεπάγγελτη δίωξη όσων εμποδίζουν πλειστηριασμούς-Μέτρα περαιτέρω προστασίας της πρώτης λαϊκής κατοικίας ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΚΟΤΑΡΙΝΗΣ

Bελτιωτική αλλαγή με την οποία δεν θα γίνεται αυτεπάγγελτη δίωξη κατά όσων απειλούν συμβολαιογράφους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και συγκεκριμένα κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών, πραγματοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνη Στ. Κοντονής, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο και την επίμαχη τροπολογία που προκάλεσε αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παράγραφος 2 της τροπολογίας που απαλείφθηκε, προέβλεπε την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

Από την ονομαστική ψηφοφορία απουσίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, χωρίς να στείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου.Νωρίτερα, είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με μέτρα θεραπείας αντί ποινών για ψυχικά ή διαταραγμένους ασθενείς, υπερψηφίσθηκε. Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι. ΝΔ, ΔΗΣΥ ΚΚΕ ψήφισαν κατά ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι διακηρυγμένη η θέση μας για την προστασία της πρώτης κατοικίας»

Τη σύγκληση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις γιορτές ζήτησαν βουλευτές που συμμετείχαν σε σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή πριν την ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την επέκταση του ισχύοντος νόμου που αφορά στην προστασία των συμβολαιογράφων (πέραν των Ειρηνοδικείων) και στα συμβολαιογραφικά τους γραφεία, με αίτημα την συνολική αντιμετώπιση της προστασίας της πρώτης λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν από την κυβέρνηση να παρουσιάσει προς συζήτηση και έγκριση τις νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις για τη θωράκιση και την περαιτέρω ενίσχυση της διακηρυγμένης κυβερνητικής και κομματικής βούλησης για την προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες.

Στ. Κοντονής: Καμία πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει από πλειστηρισμό

«Όποιος δανειολήπτης έχει ενταχθεί στον νόμο Σταθάκη, έχει απόλυτη προστασία» επανέλαβε νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης για την επίμαχη τροπολογία που αφορά τους πλειστηριασμούς, και τόνισε ότι αυτοί που δεν προστατεύονται είναι όσοι πήραν υπέρογκα δάνεια και τα έκαναν βίλες.

«Κάνω έκκληση στους δανειολήπτες που έχουν πρόβλημα και δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, να το κάνουν μέχρι τις 31/12/2018 που έχουν την προστασία του νόμου, για να εξαιρεθούν», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για συστηματική παραπληροφόρηση και κατηγόρησε όσους ισχυρίζονται ότι δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία, ότι σπέρνουν το φόβο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι την Τετάρτη που έγιναν πλειστηριασμοί στο ειρηνοδικείο και αφορούσαν όλοι ιδιωτικές διαφορές, κάποιοι ήταν από κάτω και διαμαρτύρονταν.

«Έβγαινε ένα ακίνητο ύψους 1 εκ. 400 χιλιάδες, και κάτω υπήρχαν τύποι που έλεγαν να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός», ανέφερε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «Μας κατηγορούν στο ΣΥΡΙΖΑ ότι υποθάλπτουμε τη βία και τώρα που έρχεται μια διάταξη που θέλει να προστατεύσει αυτόν τον κλάδο (σ.σ. συμβολαιογράφους), λένε δεν θα το ψηφίσουν. Ή είμαστε κατά της βίας ή δεν είμαστε. Γιατί άλλο πολιτική διαμαρτυρία και άλλο βία. Αυτό είναι ανανδρία απέναντι σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους».

Ακόμα, επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι αφού απέτυχε η ρητορική για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα δημοσιονομικά, βάζει όλα τα λεφτά της σε καταστάσεις έκνομες, μήπως κάτι συμβεί.

«Όπως ηττήθηκε για αυτή την ρητορική της, θα ηττηθεί και για τους πλειστηριασμούς. Γιατί δεν υπάρχει πραγματική βάση για τη δημιουργία κινήματος. Κίνηση μαζών δεν πρόκειται να γίνει, γιατί η κυβέρνηση είναι δίπλα στον λαό, υπογράμμισε ο κ. Κοντονής».

Νωρίτερα, τόσο ο αντιπρόεδρος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ‘Αδωνης Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι από το σύνθημα της «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», τώρα εφαρμόζει την πλήρη προστασία των πλειστηριασμών.

«Αισθάνομαι ηδονή να σας βλέπω στο ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζεστε τους πλειστηριασμούς και την ανακεφαλαίωση των τραπεζών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης επικαλούμενος την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικύ και δημοσίου συμφέροντος, την ενίσχυση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αποφυγή νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here