Απαγόρευσαν στον Τσοβόλα να κάνει δήλωση στη Βουλή-ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδημοκρατικός κατήφορος-«Ακυρη η Επιτροπή αν δεν ανακληθεί η εξαίρεση των δύο»

Η φρουρά της Βουλής απαγόρευσε στον συνήγορο του Δ. Παπαγγελόπουλου, Δ. Τσοβόλα, να προβεί σε δηλώσεις από το περιστύλιο της Βουλής, με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για συνέχεια του αντιδημοκρατικού κατήφορου της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα η φρουρά του απαγόρευσε να μιλήσει on camera με πρόφαση τον άτυπο κοινοβουλευτικό κανόνα, ο οποίος ορίζει ότι μόνο μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας μπορούν να προβούν σε δηλώσεις. Kαι αυτό ενώ πριν μερικές μέρες του είχε επιτραπεί να μιλήσει.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας σε δημοσιογράφους off cameraεπισήμανε ότι κατέθεσε στο προεδρείο της Προανακριτικής Επιτροπής το αίτημα ανάκλησης της εξαίρεσης των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη.

«Καταθέσαμε και υπόμνημα όπου τεκμηριώνουμε νομικά ως τελείως αθέμιτη και παράνομη την εξαίρεση των δύο βουλευτών», δήλωσε ο κ. Τσοβόλας για την αυταρχική απόφαση που επέβαλαν δια της αρχής της πλειοψηφίας ΝΔ – ΚΙΝΑΛ και προειδοποίησε ότι αν τα δύο πρώην συγκυβερνώντα κόμματα επιμείνουν, τότε «100% θα ακυρωθεί η Επιτροπή στο Δικαστικό Συμβούλιο». «Το Δικαστικό Συμβούλιο είναι το μόνο αρμόδιο να κρίνει την εξαίρεση» ξεκαθάρισε και επισήμανε ότι κατέθεσε εξ ονόματος του Δ. Παπαγγελόπουλου αίτημα εξαίρεσης των Θ. Πλεύρη, Β. Κεγκέρογλου και Κ. Κυρανάκη.

«Ο Ποινικός Κώδικας, στο άρθρο 15 προβλέπει πως αίτημα εξαίρεσης μπορεί να ζητήσει ο εισαγγελέας, ο κατηγορούμενος ή ύποπτος και ο πολιτικός ενάγων όταν υπάρχουν γεγονότα που οδηγούν στην υποψία ύπαρξης μεροληπτικής συμπεριφοράς» διευκρίνισε και εξήγησε ότι οι Θ. Πλεύρης και Β. Κεγκέρογλου έχουν αποκαλέσει στην Επιτροπή την υπόθεση «σκευωρία», ενώ ο Κ. Κυρανάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη εξαπέλυσε βαρύτατες κατηγορίες εις βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου.

«Συνεχίζεται ο αντιδημοκρατικός κατήφορος»

Σχολιάζοντας το περιστατικό, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για αντιδημοκρατικό κατήφορο και πρακτικές φίμωσης. Συγκεκριμένα, σημειώνουν τα εξής:

«Συνεχίζοντας τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας για μία ακόμη φορά τον Πρόεδρο της Βουλής εφαρμόζει αδιανόητα αυταρχικές πρακτικές, όπως να απαγορεύσει στον Δ. Τσοβόλα, συνήγορο υπεράσπισης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου, που ερευνάται από ειδική επιτροπή της βουλής, να προβεί σε δηλώσεις σε ΜΜΕ στο Περιστύλιο.

Συγκεκριμένα, όταν ο κ. Τσοβόλας ανταποκρινόμενος στο αίτημα των Μέσων να τους ενημερώσει τον πλησίασε άνδρας από την ασφάλεια του Κοινοβουλίου και του απαγόρευσε τις δηλώσεις κατ’ εντολήν του Προέδρου της Βουλής. Το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε ήταν ότι απαγορεύεται σε μη πολιτικά πρόσωπα να κάνουν δηλώσεις στο Περιστύλιο, ενεργοποιώντας για πρώτη φορά τη σχετική διάταξη.

Η ενεργοποίηση αυτή εφαρμόζεται σε έναν από τους πρωταγωνιστές μίας κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας η οποία έχει ήδη παρουσιάσει θεσμικές ρωγμές και αντισυνταγματικές πρακτικές από την πλειοψηφία. Για να μην υπάρξει δε καμία αμφιβολία για την μεθόδευση αμέσως μετά το επεισόδιο προέβη σε δηλώσεις ο κ. Πλεύρης μεταφέροντας τις θέσεις της πλειοψηφίας.

Οι πρακτικές φίμωσης από την πλειοψηφία δεν πρόκειται να καταφέρουν την συγκάλυψη της αλήθειας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here