ΑΠ: Από τις εφορίες αμέσως στον εισαγγελέα όλες οι υποθέσεις φοροδιαφυγής

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI

Αμέσως μόλις διαπιστώνεται το αδίκημα τη φοροδιαφυγής, οι προιστάμενοι των Εφοριών, του ΣΔΟΕ και της γενικής διεύθυνσης φορολογικών ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων θα πρέπει να υποβάλλουν στον Αρειο Πάγο μηνυτήριες αναφορές κατά των φοροφυγάδων.

Αυτο ανάφερει σε γνωμοδότησή του (υπ΄  αριθμ. 4/2015) ο  αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, ο οποίος ουσιαστικά ζητεί την άμεση ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών προκειμένου οι υποθέσεις φοροδιαφυγής να οδηγούνται ταχύτατα στη Δικαιοσύνη

Σε δεύτερη γνωμοδότησή του (3/2015) ο κ. Παντελής χαρακτηρίζει χαριστική την προθεσμία μέχρι τις 31-03-2011 που παρείχε ο νόμος 3943/2011 παρείχε στους οφειλέτες του δημοσίου για  να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Το ερώτημα αφορούσε πότε αρχίζει ο χρόνος παραγραφής του αδικήματος. Ο  εισαγγελικός λειτουργός, θεωρεί πως όσα χρέη ήταν ήδη ληξιπρόθεσμα κατά  την δημοσίευση του εν λόγω νόμου 3943/2011 και δεν πληρώθηκαν μέσα στην προθεσμία αυτή, «έχουν χρόνο τέλεσής τους τη 1.8.2011».

Ακόμη, αναφέρει ο κ. Παντελής ότι σε περίπτωση που υπάρχουν πολλά χρέη προς το Δημόσιο από το ίδιο πρόσωπο, ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων  αυτών αρχίζει να «τρέχει», 4 μήνες μετά αφότου καταστεί ληξιπρόθεσμο το τελευταίο χρέος που έχει καταλογιστεί. 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here