Αντιτρομοκρατικά μέτρα στην Ολλανδία-Τα τρένα στο στόχαστρο των ισλαμιστών

Οι μεγάλες ολλανδικές πόλεις ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας κατά τρομοκρατικών επιθέσεων. Στο Ρότερνταμ τοποθετούν τεράστιες ζαρντινιέρες για τον φόβο επιθέσεων με φορτηγά. Στο Αμστερνταμ, αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας ιδίως σε τουριστικά αξιοθέατα, ώστε να περιορισθούν οι μεγάλες ουρές. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild», oι Ομοσπονδιακές Αστυνομικές Αρχές της Γερμανίας έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει για αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων σε σιδηροδρομικούς σταθμούς.  Από τη πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες ότι κινδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, παραμένει.

Στην τελευταία μυστική έκθεση των Ομοσπονδιακών Αστυνομικών Αρχών σχετικά με την «κατάσταση της ασφάλειας στη Γερμανία» επισημαίνεται ότι, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί είναι «εκτεθειμένοι στόχοι» για τους ισλαμιστές τρομοκράτες.

Την ίδια στιγμή, με τίτλο: «Εκτροχιασμός τρένων- Τρομοκρατία στην Ευρώπη», το προπαγανδιστικό περιοδικό «Inspire» της Αλ Κάιντα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Βαρκελώνη είναι ένα από τα hotspot των ισλαμιστών τρομοκρατών όπως και η Δρέσδη της Γερμανίας.

Μέτρα στο Αμστερνταμ

Με τα γραφικά κανάλια, τα σπουδαία μουσεία και τη συνοικία με τα κόκκινα φώτα, η πρωτεύουσα της Ολλανδίας προσελκύει κάθε χρόνο περίπου 17 εκατομμύρια τουρίστες, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το 2016 το Amsterdam Marketing.

«Μπορούν να ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε συγκεκριμένα σημεία», δήλωσε ο ‘Εμπερχαρντ φαν ντερ Λάαν που θέλει κυρίως να περιορίσει τις ουρές και να προστατέψει καλύτερα τους ανθρώπους που τις σχηματίζουν. «Συμφωνήσαμε επίσης ότι οι εκπρόσωποι των τουριστικών αξιοθέατων θα εκπαιδευτούν με την αστυνομία και τις υπηρεσίες διάσωσης για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση απειλής για τρομοκρατική επίθεση», πρόσθεσε.

Αρκετές τοποθεσίες του Άμστερνταμ περιελήφθησαν στις συζητήσεις, όπως το δημοφιλές κέντρο Heineken Experience της ιστορικής ζυθοποιίας και η Πλατεία των Μουσείων, όπου βρίσκονται το Μουσείο Βαν Γκογκ, το Rijksmuseum (Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας) και το Μουσείο Stedelijk (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και Ντιζάιν).

Ωστόσο, ο δήμαρχος παραδέχθηκε ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα μιας επίθεσης». «Επιπλέον, δεν είναι ευκταίο να ληφθούν μέτρα σε κάθε χώρο όπου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί επίθεση. Η επίπτωση στην καθημερινή ζωή θα επηρέαζε σε βαθμό απαράδεκτο», τόνισε.

Το Ρότερνταμ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη τη λήψη νέων μέτρων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης προσεχώς γιγάντιων ζαρντινιέρων για να εμποδίζεται η πρόσβαση στο κέντρο της πόλης με αυτοκίνητο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επίθεση

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παραμένει ο κίνδυνος επιθέσεων στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη και ενημερώνει ειδικότερα τους Αμερικανούς πολίτες ότι ο κίνδυνος επιθέσεων παραμένει, σημειώνοντας πως η νέα ταξιδιωτική οδηγία λήγει στις 30 Νοεμβρίου.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «τα πρόσφατα περιστατικά στη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και τη Φινλανδία καταδεικνύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος, η αλ-Κάιντα και οι συνεργάτες τους έχουν την ικανότητα να εκτελέσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις συνεχίζουν τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις το υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθεί να ανησυχεί για το ενδεχόμενο μελλοντικών τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει πάντα να είναι προσεκτικοί για το ενδεχόμενο οι τρομοκράτες να προχωρήσουν σε επιθέσεις με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, σύμφωνα με την Καθημερινή, γίνεται αναφορά στις τοποθεσίες που είθισται να «χτυπούν» οι τρομοκράτες όπως είναι εμπορικά κέντρα και σημεία που συγκεντρώνουν τους περισσότερους τουρίστες.

«Οι εξτρεμιστές εξακολουθούν να επικεντρώνονται στις τουριστικές τοποθεσίες, στους κόμβους μεταφοράς, στις αγορές / στα εμπορικά κέντρα και στις τοπικές κυβερνητικές εγκαταστάσεις. Επιπλέον, ξενοδοχεία, κλαμπ, εστιατόρια, χώροι λατρείας, πάρκα, εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον, εκπαιδευτικά ιδρύματα και αεροδρόμια παραμένουν υψηλά στη λίστα για πιθανές επιθέσεις. Οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ακόμα περισσότερο προσεκτικοί σε αυτές και σε παρόμοιες τοποθεσίες. Οι τρομοκράτες επιμένουν να εφαρμόζουν μια σειρά από τακτικές, κάνοντας χρήση πυροβόλων όπλων, εκρηκτικών υλών, οχημάτων αλλά και όπλων, που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν πριν από την επίθεση».

Τέλος, η ανακοίνωση καλεί τους Αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να παρακολουθούν τα μέσα ενημέρωσης αλλά και τις τοπικές πηγές πληροφόρησης. Επίσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τους συμβουλεύει να βρίσκονται σε επαφή με τα μέλη της οικογένειάς τους, ώστε να μπορούν εύκολα να τους εντοπίσουν σε περίπτωση ανάγκης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here