Αντιπρόταση της Ελλάδας και συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά τους εκβιασμούς

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Η αδιαλλαξία των εταίρων απέναντι στην Ελλάδα και τις ελληνικές προτάσεις, η εμμονή τους να εφαρμοσθεί πλήρως το δικό τους «πρόγραμμα»και ο πόλεμος νεύρων που διεξάγεται παράλληλα και με όλα τα μέσα( με ωμούς εκβιασμούς για χρεοκοπία, με ανοικτές απειλές περί Grexit και με σενάρια καταστροφής που ενισχύονται και από εσωτερικούς πολιτικούς παράγοντες), οδηγούν την κυβέρνηση σε αναδιαμόρφωση της τακτικής της.

Τα νέα δεδομένα μπορεί να περιλαμβάνουν και μερικές υποχωρήσεις σε κάποια θέματα, π΄χ στα δημοσιονομικά,  χάριν του τελικού σκοπού, που είναι η επίτευξη οριστικής συμφωνίας για την χρηματοδότηση της χώρας.

Θεωρώντας ως πρωτεύον ζήτημα να ξεφύγει η χώρα από την παγίδα της πιστωτικής ασφυξίας στην οποία έχει εντέχνως εγκλωβισθεί από τους δανειστές σε συνεργασία με τους εδώ εκπροσώπους τους, η κυβέρνηση, όπως έλεγαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, «είναι έτοιμη να να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον Πρόεδρο Γιούνκερ».

Αντιπροσωπεία υπουργών στις Βρυξέλλες

Παράλληλα, «εκπρόσωποι του Έλληνα Πρωθυπουργού θα βρίσκονται αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των επικεφαλής των θεσμών, συμπλήρωναν οι ίδιοι κύκλοι, χωρίς να κατονομάζει τους εκπροσώπους. Την ελληνική αποστολή θα αποτελούν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας, Ευκλ. Τσακαλώτος, που φέρουν το βάρος της πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Η ελληνική κυβέρνηση, εκτιμά, παρά την πίεση, τις απαιτήσεις και τα τελεσίγραφα, «ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%. του ΑΕΠ».

Πρόκειται ωστόσο για διαφορά τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, που αν και μοιάζουν λίγα, εν τούτοις θα επιβαρύνουν όλους τους Έλληνες πολίτες και μάλιστα με άνισο τρόπο, εάν επιδιωχθεί να εισπραχθούν όλα ή μεγάλο μέρος τους μέσω του κοινωνικά άδικου εμμέσου φόρου που ονομάζεται ΦΠΑ.

«Συνεπώς», κατέληγαν οι κυβερνητικές πηγές, «αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

Σύμφωνα με το γράμμα της διατύπωσης, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί αυτήν την απαράδεκτη εξαίρεση από το κοινοτικό δίκαιο που επιφυλάσσουν για την χώρα μας οι δανειστές, στο τομέα του εργασιακού δικαίου και την αναφέρει ως έσχατη και ανυποχώρητη διεκδίκησή της.

Και κυρίως, το κρίσιμο ερώτημα, είναι ποια ανταλλάγματα θα ζητήσουμε εαν κάνουμε υποχωρήσεις σε ορισμένες από τις απαραβίαστες θέσεις μας.

Μετά απ όλα αυτά, και αφού ολοκληρώθηκε η μαραθώνια σύσκεψη των κυβερνητικών στελεχών και της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ. Στη συζήτηση εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης.

Reuters: Στόχος της κυβέρνησης συμφωνία ως τις 18 Ιουνίου

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία έως τις 18 Ιουνίου, υπογράμμισε κορυφαία κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ειδικότερα, ο Έλληνας αξιωματούχος υποστήριξε πως η νέα προθεσμία για την επίτευξη  συμφωνίας είναι η Πέμπτη, 18η Ιουνίου. Σημειώνεται ότι για εκείνη την ημέρα έχει προγραμματιστεί η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο ίδιος αξιωματούχος διέψευσε τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για την ύπαρξη σεναρίων Grexit στους κόλπους της Ευρωζώνης. Παράλληλα, επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί την αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού  ρεύματος.

Στις 18 Iουνίου συνεδριάζει και ο ESM

Για την επόμενη Πέμπτη ορίστηκε η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 13:00 (τοπική ώρα), ενώ στις 14:30 θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου τόσο του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, όσο και του προέδρου του Eurogroup Γέρουν Ντέισλμπλουμ.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here