Αντιπεριφερειάρχης: «450.000 άνθρωποι ζουν σε αυθαίρετα. Τι θα τους κάνεις όλους αυτούς;» – Η φωτιά πρόλαβε την εκκένωση

Αναφορά στα όσα λέγονται για το εάν και πότε δόθηκε εντολή εκκένωσης των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφική φωτιά έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως δεν υπήρχε χρόνος να γίνει.

«Τα καιρικά φαινόμενα ήταν ακραία. Κάθε περιστατικό πυρκαγιάς, είναι και διαφορετικό. Εδώ ήταν ένα ακραίο περιστατικό, που τουλάχιστον από την εμπειρία μου, δεν θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί. Πέρσι, που είχε τρεις μέρες συνεχόμενες φωτιές στον Κάλαμο, ο αέρας ήταν 6, 7, 8 μποφόρ, έβλεπες τη φωτιά πού κατευθυνόταν και προλαβαίναμε και ανακοινώναμε να φύγει ο κόσμος. Τώρα δεν υπήρχε ο χρόνος να γίνει», ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή «Από νωρίς», ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής.

«Μιλάμε παντού για εκκένωση. Ο όρος αυτός δεν υπάρχει. Υπάρχει οργανωμένη απομάκρυνση μέσα στην οδηγία που έχουμε από την Πολιτική Προστασία, που εκεί εμπλέκεται ο δήμος και η Περιφέρεια, όταν έχεις τον χρόνο. Η εκκένωση που λέτε, η απομάκρυνση του πληθυσμού, είναι ένα προληπτικό μέτρο. Βλέπεις το συμβάν. Εκεί δίνει εντολή η Διεύθυνση Πυροσβεστικής στην Αυτοδιοίκηση να απευθυνθεί προς τον κόσμο να απομακρυνθεί. Εδώ δεν υπήρξε αυτό το πράγμα, λόγω της έντασης και του χρόνου. Εδώ, απόλυτη ευθύνη για την απομάκρυνση των ανθρώπων, έχει η Πυροσβεστική διότι είναι πλέον ο μόνος που μπορεί να είναι μέσα στη φωτιά. Απαγορεύεται να μπει οποιοσδήποτε άλλος στη φωτιά, πιστευω οτι δεν μπορούσαν να διώξουν, δεν ξερω κατά πόσο έχουν ευθύνη, ομως ο κόσμος έφευγε απο μόνος του πλέον προς τη θαλασσα, ενταξει ο νόμος, αλλά πρέπει και να προλαβαίνεις να τον εφαρμόσεις», πρόσθεσε.

Όταν οι δημοσιογράφοι επέμειναν ότι ο νόμος λέει η Πυροσβεστική να εισηγείται στο δήμο (ή στην Περιφέρεια όταν εμπλέκονται περισσότεροι δήμοι), απάντησε:

«Απάντησα ήδη, αυτά που λέτε αφορούν στην προληπτική απομάκρυνση, εδώ δεν υπήρχε χρονικό περιθώριο για να γίνει κάτι τέτοιο, εδώ πλέον λοιπόν μιλάμε για άμεση απομάκρυνση, όπου μόνο η Πυροσβεστική είναι στο χώρο και μπορεί ή δεν μπορεί να δράσει. Εδώ ρώτησαν έναν παπά γιατί δεν χτύπησε την καμπάνα και είπε ο άνθρωπος «είχα πάρει τα παιδιά μου και έτρεχα να σωθώ». Εγώ ή οιοσδήποτε από ποιον δρόμο να μπω να ειδοποιήσω τον κόσμο; Η πολιτεία είναι απρόσωπη, αλλά την αποτελούν άνθρωποι,αστυνομικοί, πυροσβέστες, θα έπρεπε δηλαδή να πει ο επικεφαλής στους αστυνομικούς να μπουν στη φωτιά να καούν για να ειδοποιούν τον κόσμο να φύγει; Αφού πια όλα καίγονταν!»

Για το συντονιστικό (που συγκλήθηκε αλλά δεν προλάβαιναν πολλοί να ανταποκριθούν) είπε ότι καλείς το συντονιστικό άμεσα, δεν μπορείς να δώσεις περιθώριο 2 ώρες.

«Καταλαβαίνω ότι ο δήμαρχος ο Μπουρνούς δεν προλάβαινε, για όνομα του Θεού, ήταν  μέσα στη φωτιά ο άνθρωπος. Αλλά αυτά που λένε για παραποίηση εγγράφων του συντονιστικού  δεν ισχύουν, απλά ήρθαν όσοι πρόλαβαν».

Για τη Μαραθώνος που έκλεισε, είπε:

«Αφού υπήρχε φωτιά στη λεωφόρο Μαραθώνος, πώς θα την  αφήναμε ανοιχτή;»

Όταν ρωτήθηκε για τις κατεδαφίσεις είπε:

«Σε αυθαίρετα ζουν  450.000 άνθρωποι. Τι θα τον κάνεις όλο αυτό τον κόσμο; Η γνώμη μου είναι να βρεθεί μια μέση λύση, για ρέματα να γκρεμιστούν τα αυθαίρετα, αλλά όχι όποιον βρεις».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here