Αντιπαράθεση Σαμαρά – κυβέρνησης για success story

Σε αντιπαράθεση Σαμαρά-κυβέρνησης εξελίχθηκε η ανακοίνωση του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην ΕΕ για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αλλά και οι θέσεις της ΝΔ για επικείμενη φοροεπιδρομή από τα μέτρα της συμφωνίας που ετοιμάζει η κυβέρνηση με τους εταίρους.

Στην ανακοίνωση του ο κ. Σαμαράς, επικαλείται το «Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του 2015» που κατέθεσε στην Ευρώπη τον περασμένο Απρίλιο και με το οποίο όπως λέει η κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως τις επιτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης και παραδέχεται ότι έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις τα προηγούμενα χρόνια καθώς ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα έθεσαν στέρεη βάση για δημόσια οικονομικά της χώρας.

«Το κείμενο αυτό, συνεχίζει ο κ. Σαμαράς, «που συντάχθηκε από το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με μια σειρά από υπουργεία της κυβέρνησης, παραδέχεται μεταξύ άλλων ότι :

  • Ότι «η πρόοδος που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια αντικατοπτρίζεται στα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη και είναι αποτέλεσμα των σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που έγιναν.
  • Οτι «η δημοσιονομική θέση της χώρας βελτιώθηκε σημαντικά, αλλά τέθηκαν και οι βάσεις ώστε η πρόοδος στα μακροοικονομικά μεγέθη να μην είναι μόνο κυκλικού χαρακτήρα, αλλά να έχει και σημαντικό διαρθρωτικό υπόβαθρο»
  • Υποστηρίζουν ακόμα ότι: «το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε από το 15,2% του ΑΕΠ το 2009 στο 3,5% του ΑΕΠ το 2014».
  • Το πιο σημαντικό: υποστηρίζουν ότι «η στροφή προς ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα με εξωστρέφεια, επιτυγχάνεται το 2013 και το 2014». Και ότι «Η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε».
  • Υποστηρίζουν ακόμα, επί λέξει: ότι «ο δείκτης «doing business» της Διεθνούς Τράπεζας αντικατοπτρίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στους τομείς για έναρξη επιχειρήσεων, της καταγραφής περιουσίας και της υλοποίησης συμβολαίων, με αποτέλεσμα τη συνολική βελτίωση στην κατάταξη της χώρας».

Με άλλα λόγια σήμερα παραδέχονται πλήρως, όλα αυτά που ως τώρα ειρωνεύονταν ως ‘success story’! Αυτή την πρόοδο ανέκοψαν! Αυτό το πρόγραμμα προσπαθούν σήμερα να καταστρέψουν!

Και η ανακοίνωση του κ. Σαμαρά καταλήγει: Μέσα στη χώρα, συνεχίζουν τα ψέματα. Προς τα έξω, όμως, άρχισαν να λένε την αλήθεια. Αυτό δεν τους εμποδίζει βέβαια, να συνεχίζουν να καταστρέφουν, ό,τι ήδη παραδέχονται πως ήταν σωστό. Μια κουβέντα μόνο: Τη συγγνώμη δεν τη χρωστάνε μόνο στην προηγούμενη κυβέρνηση. Τη χρωστάνε κυρίως στον Ελληνικό λαό.»

Το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου

«Ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη το πλεόνασμα θράσους του κ. Σαμαρά», ονίζει ο κ. Σακελλαρίδης και συνεχίζει: «Αμετανόητος και αλαζών πανηγυρίζει ένα φανταστικό success story μέσα στα ερείπια της μνημονιακής Ελλάδας».

Και λίγο αργότερα, σχολιάζοντας τια αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για φοροεπιδρομή σημειώνει  με νόημα: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», συμπληρώονοντας ότι τις τελευταίες μέρες η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε ένα πρωτοφανές επικοινωνιακό κρεσέντο μιλώντας για μία «σχεδιαζόμενη φοροεπιδρομή» από την πλευρά της Κυβέρνησης.

«Ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του καθιέρωσαν τον ΕΝΦΙΑ, μονιμοποίησαν την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, σάρωσαν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ενώ την ίδια στιγμή έκαναν τα στραβά μάτια στη φοροδιαφυγή και σφύριζαν αδιάφορα για τη λίστα Λαγκάρντ. τονίζει ο κ. Σακελλαρίδης.

Ρύθμισαν 380.000 οφειλέτες και 144.000 ασφαλισμένοι ποσό 6,2 δις ευρώ

Και στη συνέχεια δίνει στοιχεία για την εξέλιξη των ρυθμίσεων που ψήφισε η κυβέρνηση για διευκόλυνση των οφειλετών. Σύμφωνα με αυτα,

  • Μέχρι τις 11 Μαΐου, μέσα σε 24 μέρες δηλαδή, έκαναν αίτηση για ένταξη στη ρύθμιση προς τις εφορίες περίπου 380.000 οφειλέτες, ενώ το συνολικό ποσό των ρυθμιζόμενων οφειλών ανέρχεται στα 2,8 δις.
  • Αναφορικά με τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι τις 12 Μαΐου έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους περίπου 144.000 ασφαλισμένοι, με συνολικό ποσό ρυθμιζόμενων οφειλών περίπου 3,4 δις.

«Αξίζει κανείς να συγκρίνει τα ποσά που έχουν μπει στη ρύθμιση και την συμμετοχή των φορολογούμενων και ασφαλισμένων με βάση το νόμο που έφερε η σημερινή κυβέρνηση σε σχέση με το νόμο που είχε φέρει η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά |, σχολιάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι όχι μόνο έχει τη βούληση να απαλλάξει του πολίτες και τις επιχειρήσεις από τον βρόγχο του ιδιωτικού χρέους που τους πέρασαν στο λαιμό οι μνημονιακές κυβερνήσεις, αλλά το κάνει και πράξη.

Τα σενάρια φοροεπιδρομής, ας τα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση για να θυμάται τα έργα και τις ημέρες της. Η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει σκοπό να επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια που πλήρωσαν το μάρμαρο των Μνημονίων, αλλά προτίθεται να μειώσει τη φορολογική τους επιβάρυνση. Το πόσο, μάλιστα, πετυχημένη ήταν η διακυβέρνησή του μας το υπενθύμισε η ομολογία του κ. Σταϊκούρα στη Βουλή ότι τα ταμειακά διαθέσιμα θα τελείωναν τον Φεβρουάριο αν δεν είχαν γίνει εκλογές», καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Σακελλαρίδη.

Βrussels Group

Δεν ξεκίνησε επί της ουσίας η διαπραγμάτευση στο Brussels Group. Η πρώτη επαφή έγινε με τηλεδιάσκεψη όπου τέθηκαν απί τάπητος οι διαδικασίες και η ατζέντα των συζητήσεων. Τουλάχιστον ξέρουν που διαφωνούν και καταστρώνουν σχέδια για συζήτηση και σύγκλιση απόψεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με αυτοπρόσωπη παρουσία στις Βρυξέλλες αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες και το πιθανότερο τη Δευτέρα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here