Αντίμετρα από τους Ιρανούς μετά την απέλαση διπλωματών τους από την Ολλανδία

Ο Ολλανδός πρεσβευτής στο Ιράν κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στην Τεχεράνη όπου του επιδόθηκε διαμαρτυρία για την απέλαση δύο Ιρανών διπλωματών που εργάζονταν στην πρεσβεία του Ιράν στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με το  ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων  IRNA, το  ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «μη φιλική και μη εποικοδομητική την απόφαση να απελαθούν τα δύο μέλη του προσωπικού της πρεσβείας του Ιράν» και δήλωσε ότι το Ιράν με τη σειρά του έχει το δικαίωμα να λάβει αντίστοιχα μέτρα.

«Oι συλλήψεις και οι απελάσεις είναι μέρος σχεδίου των εχθρών μας για να καταβαραθρωθούν οι προσπάθειες για τη σωτηρία της συμφωνίας για τα πυρηνικά», είχε σχολιάσει νωρίτερα Ιρανός αξιωματουχος στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Στο πλαισιο της προβοκάτσιας απο ξένες υπηρεσίες (όπως λεει το Ιράν) ή πάντως στο πλαίσιο δράσης Ιρανών μη ελεγχομένων από την κυβέρνηση του Ιράν, έγιναν και άλλες κινήσεις εναντίον της χώρας. Το Βέλγιο ανακοίνωσε προ ημερών ότι είχε συλλάβει δύο Βέλγους ιρανικής καταγωγής με την κατηγορία ότι συνωμοτούσαν για να τοποθετηθεί βομβα σε μια συγκεντρωση Ιρανών αντικαθεστωτικών που διοργάνωναν διαμαρτυρία στα περίχωρα του Παρισιού.

Το Βέλγιο ζήτησε επίσης την έκδοση ενος Ιρανού διπλωμάτη που εργαζόταν στην πρεσβεία του Ιράν στην Αυστρία  και ο οποίος κρατείται στη Γερμανία καθώς και ενός ατόμου ιρανικής καταγωγής στη Γαλλία. Τους θεωρούν και τους δύο ενεχόμενους στο πραγματικό ή υποθετικό σενάριο της τοποθέτησης βόμβας στο Παρίσι.

Οι Ιρανοί διατείνονται ότι δεν έχουν καμια σχέση με τη συνωμοσια που περιγράφουν οι βελγικες αρχές και ότι είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν πλήρως για να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here