Αντιλαλούν οι φυλακές-Συναυλία της Ανοικτής Τέχνης στον Κορυδαλλό

 

 

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥ

Αντιλάλησαν χθες οι φυλακές Κορυδαλλού, όχι όμως από τα σήμαντρα και τις αμπάρες, αλλά από νότες και τραγούδια που πρόσφεραν ανάσα και ψυχική ανάταση στους κρατούμενους που πλημμύρισαν τον άνετο και καλοφτιαγμένο χώρο εκδηλώσεων στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Βασίλης Γισδάκης, η Φιόρη Μεταλληνού  και ο Φίλιππος Πλακιάς, στην συναυλία που διοργάνωσε η σχολή σεμιναρίων Ανοιχτή Τέχνη, τραγούδησαν με συγκίνηση και  πάθος τραγούδια που συγκλόνισαν τους κρατουμένους που έμειναν στην θέση τους παρά το ψυχρό αεράκι. Αποθέωσαν την Ρίτα Αντωνοπούλου στο Αερικό (όσες κι αν χτίσουν φυλακές, κι όσο ο κλοιός στενεύει, ο νους μας είναι αληταριό κι όλο θα δραπετεύει), η Ρίτα Αντωνοπούλου κατέβηκε απ’ την σκηνή και πλησίασε το ακροατήριο για να τραγουδήσει τον Άμλετ της Σελήνης και την Θεσσαλονίκη, τον Βασίλη Γισδάκη που τους ταξίδεψε με τον Κεμάλ και το συγκλονιστικό Δεν είμαι Άλλος,   την  Φιόρη Μεταλληνού που τους χάρισε μια διαφορετική ερμηνεία σε τραγούδια του Βαμβακάρη και του Τσιτσάνη, και τον Φίλιππο Πλακιά που τους έκανε να σηκωθούν και να χορέψουν ζεμπέκικο με το Φεγγάρι μάγια μου ‘κάνες και το Όσοι με τον Χάρο γίναν φίλοι.

Ικανοποιημένοι οι κρατούμενοι, κάποιοι απ’ αυτούς συγκινημένοι, πλησίασαν τους τραγουδιστές μετά την λήξη της συναυλίας, τους έσφιξαν το χέρι και τους ευχαρίστησαν, αλλά και τους ζήτησαν να μην τους ξεχάσουν και να ξαναέλθουν να τραγουδήσουν.   Η Ανοιχτή Τέχνη δεσμεύθηκε ότι θα επαναλάβει την συναυλία, αφού βέβαια πάρει την άδεια απ’  την  διοίκηση των φυλακών και το υπουργείο Δικαιοσύνης, που στηρίζουν τέτοιες προσπάθειες.

Η πιο συγκινητική στιγμή, μάλλον μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές, ήταν στο τέλος, όταν ένας κρατούμενος  πήρε την κιθάρα του Βασίλη Γισδάκη και τραγούδησε δυο τραγούδια του Παύλου Σιδηρόπουλου, με όλους τους τραγουδιστές να τραγουδάνε μαζί του. Κι όταν ένας άλλος κρατούμενος, πλησίασε και είπε, αφού είχε λήξει η συναυλία: «Απόψε είδαμε  ουρανό  που είχε αστέρια και τραγούδια!»

Ανοιχτή Τέχνη
Φιλελλήνων και Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα
210 32 27 188    info@anoixtitexni.gr     www.anoixtitexni.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here