Aντιφασιστική συγκέντρωση κατά της ΧΑ στον Κορυδαλλό

Της Νάντιας Βασιλειάδου

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και την προσδοκία ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής θα μεταφερθεί, χωρίς να αναβληθεί, σε άλλο χώρο μακριά από τις φυλακές Κορυδαλλού ξεκινάει σήμερα η ακροαματική διαδικασία για την πολύκροτη υπόθεση.

Τοπική κοινωνία, δημοτική αρχή και όμοροι δήμοι, η  Αντιπεριφέρεια Πειραιά, φορείς, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, όλοι οι βουλευτές της Β’ Πειραιά πλην εκείνων της Χρυσής Αυγής και η κίνηση «Δεν ξεχνάμε» που αντιπροσωπεύει την οικογένεια και τους φίλους του Παύλου Φύσσα, ζητούν να πραγματοποιηθεί στο Εφετείο Αθηνών – πάντως όχι στον Κορυδαλλό-  για  πολιτικούς, κοινωνικούς και ιδεολογικούς λόγους.

Ο δήμαρχος της πόλης Σταύρος Κασιμάτης αναμένεται σήμερα, εκτός απροόπτου, να καταθέσει στην έδρα του δικαστηρίου σχετικό αίτημα και η απόφαση του προεδρείου πρόκειται να ληφθεί αυθημερόν.  Τη στήριξή τους στην πάνδημη απαίτηση ανεύρεσης καταλληλότερου χώρου έχουν εκφράσει δημόσια και μέλη της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, ο αναπληρωτής Τάσος Κουράκης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Εξηγώντας στο Press Publica τις αιτίες των αντιδράσεων ο κ. Στ. Κασιμάτης τονίζει:

«Η αντίθεσή μας απορρέει από τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η διεξαγωγή της σοβαρότερη δίκης μετά τη μεταπολίτευση στην πόλη μας, όπου λόγω των χωροταξικών χαρακτηριστικών της δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια κατοίκων και ιδιαίτερα των μαθητών των γειτονικών σχολείων. Ένδεκα σχολεία και αθλητικά κέντρα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη δικαστική αίθουσα. Με δεδομένο ότι η υπόθεση  συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον εντός κι εκτός Ελλάδας χιλιάδες πολίτες θα βρίσκονται καθημερινά εκεί. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι μαθητές στη σκιά συγκεντρώσεων, αντισυγκεντρώσεων και αστυνομοκρατίας. Όλα αυτά δημιουργούν παντελώς ακατάλληλες συνθήκες για τη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού έργου, καθώς και των Πανελληνίων Εξετάσεων, που ξεκινούν σε λίγο καιρό».

Ποτέ στο παρελθόν, υπογραμμίζει ο ίδιος, σοβαρές ποινικές δίκες δεν πραγματοποιήθηκαν στον “τόπο του εγκλήματος”, λαμβάνοντας υπόψη τη συναισθηματική φόρτιση του χώρου.

«Η Π. Τσαλδάρη όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας από τον Ρουπακιά, βρίσκεται λίγα μέτρα πιο μακριά. Είναι στην ίδια περιοχή όπου τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν δολοφονικά κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και κατά των Αιγύπτιων ψαράδων».

συγκέντρωση διαμαρτυριας για δικη ΧΑ

Την έντονη αντίθεσή  τους για τη διεξαγωγή της δίκης στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού έχουν εκφράσει οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ήδη από το Φεβρουάριο 2015. Σε  υπόμνημά τους ζητούν τόσο από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης όσο και από τις Διοικήσεις του Εφετείου Αθηνών και της Εισαγγελίας Εφετών την πραγματοποίηση της στην αίθουσα τελετών του Εφετείου. «Δίκες σε φυλακές γίνονται σε χώρες με χαμηλό δείκτη δημοκρατίας», τονίζουν.

Η πολιτική αγωγή  επικαλείται, μεταξύ άλλων, τις δυσχέρειες που παρουσιάζει η περιοχή Κορυδαλλού λόγω απόστασης από το κέντρο της Αθήνας, γεγονός που θα επιδράσει αρνητικά, όπως τονίζουν, στη δημοσιότητα της δίκης  και στη δυνατότητα μεταφοράς των ενδιαφερομένων.

Εκφράζουν δε την έντονη ανησυχία τους καθώς «η  απομάκρυνση από την περιοχή δεν είναι εύκολη ούτε σύντομη με αποτέλεσμα να δημιουργείται κάθε μέρα κίνδυνος αντεγκλήσεων, επεισοδίων και αστυνομικών επεμβάσεων».

Για σήμερα Δευτέρα, η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην περιοχή όπου τα σχολεία και οι υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστά ύστερα από απόφαση της δημοτικής αρχής και του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γαβρίλη.

Η «Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» έχει προγραμματίσει αντιφασιστική συγκέντρωση στις 08.00 π.μ. στη διασταύρωση της λεωφόρου Λαμπράκη με την οδό Χρ. Σμύρνης (γήπεδο Προοδευτικής). Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχει η ΑΔΕΔΥ η οποία κηρύσσει, παράλληλα, τετράωρη στάση εργασίας (7.30 έως 11.30) προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων.

Παράλληλα, στο ισόγειο του Δημαρχείου θα συγκεντρωθούν στις 08.00 πμ οι δημοτικές αρχές Κορυδαλλού, εργαζόμενοι και φορείς της πόλης. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τις φυλακές.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here