Αντιφασιστικά, αντιρατσιστικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσ/νίκη, Λέσβο

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΣΤ. ΜΙΣΙΝΑΣ

Αντιφασιστική – αντιρατσιστική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της Διεθνούς ημέρας κατά του ρατσισμού, του φασισμού, του πολέμου και της φτώχειας.

Με κεντρικό σύνθημα «όχι σε ρατσισμό, φασισμό, πόλεμο και φτώχεια» αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου διαμαρτύρονται για την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, τις ρατσιστικές και φασιστικές συμπεριφορές και ζητούν μεταξύ άλλων την κατάργηση των συμφωνιών ΕΕ – Τουρκίας – Λιβύης καθώς και ίσα δικαιώματα για τους πρόσφυγες.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Ομόνοια και κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε η πορεία κατά του ρατσισμού και φασισμού. Στην πορεία συμμετείχαν και Κούρδοι που διαμαρτύρονται για την τουρκική εισβολή στη συριακή πόλη Αφρίν. Η διαδρομή που ακολούθησαν οι διαδηλωτές ήταν: οδός Εγνατία, οδός Αγίας Σοφίας, οδός Τσιμισκή, οδός Δωδεκανήσουν, λεωφόρος Νίκης, άγαλμα Βενιζέλου. Από όπου περνούσε η πορεία η κυκλοφορία των οχημάτων σταματούσε, ενώ στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου και Δωδεκανήσου υπήρξε μπλόκο από διμοιρίες και κλούβα των ΜΑΤ, αφού οι διαμαρτυρόμενοι είχαν εκδηλώση την πρόθεση να προσεγγίσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Στην Λέσβο

Άνθρωποι απ ‘ όλο το κόσμο βρέθηκαν σήμερα στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη να διαμαρτυρηθούν για την απάνθρωπη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και να σταθούν αλληλλέγγυοι στους πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν κάτω από άθλιες συνθήκες στα hot spot.Έντονη ήταν και η διαμαρτυρία για τους 35 Αφρικανούς που βρίσκονται φυλακισμένοι όταν συνελήφθησαν βίαια και αδιακρίτως μέσα στο κέντρο της Μόριας σε επιχείρηση της αστυνομίας  μετά από επεισόδια το καλοκαίρι. Ακολούθησαν ομιλίες των διοργανωτών και ειρηνική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Οπως τοίζει ο συντονισμός Λέσβου για το προσφυγικό: «Συνεχίζουμε να καταγγέλλουμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που μετέτρεψε τόσο τη Λέσβο, όσο και άλλα νησιά του Αιγαίου, σε νησιά-φυλακές. Δύο χρόνια μετά τη συμφωνία, οι συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδο της Μόριας παραμένουν απάνθρωπες και ανεπίτρεπτες. Δεν υπάρχει κάποια ολοκληρωμένη και δίκαιη διαδικασία ασύλου. Στη Λέσβο, μερικές δεκάδες Ελλήνων δικηγόρων καλούνται να διαχειριστούν υποθέσεις ενός προσφυγικού πληθυσμού που ξεπερνάει τους 7.000. Ο όρος της νομικής βοήθειας έχει χάσει το νόημά του. Η αυθαίρετη κράτηση των αιτούντων άσυλο καλά κρατεί.  Τα δύο τρίτα των ανθρώπων που κρατούνται στο Προαναχωρησιακό Κέντρο, δηλαδή το κέντρο κράτησης που βρίσκεται εντός του στρατοπέδου της Μόριας, είναι αιτούντες άσυλο. Οι ανύπαντροι Σύριοι άνδρες κρατούνται μόλις φτάσουν και παραμένουν υπό κράτηση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης του αιτήματος ασύλου τους. Η κυβέρνηση δεν παρέχει επαρκή πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και σε υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης. Υπάρχει διαρκής έλλειψη διερμηνέων, γεγονός που υπονομεύει τις διαδικασίες αξιολόγησης της ευαλωτότητας και παροχής ιατρικής φροντίδας. Χιλιάδες παιδιά στερούνται το δικαίωμα συμμετοχής στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here