Αντιδράσεις για καταδίκη 22χρονης-Δεν της αναγνωρίσθηκε αυτοάμυνα σε σεξουαλική επίθεση

Αντιδράσεις φεμινιστικών οργανώσεων προκάλεσε απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ναυπλίου, που δεν αναγνώρισε την αυτοάμυνα σε σεξουαλική επίθεση και καταδίκασε την 22χρονη Π.Α σε 15 χρόνια κάθειρξη και 4 μηνες για ανθρωποκτονία.

Φεμινιστικές ομάδες και οργανώσεις εκφράζουν με αφίσες και κείμενα, στον δρόμο και το διαδίκτυο, τη συμπαράστασή τους στην κοπέλα, στο πλαίσιο της υπεράσπισης του δικαιώματος των γυναικών στη αυτοάμυνα, καθώς αντίστοιχα περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων:

Η 22χρονη γυναίκα που σκότωσε σε άμυνα τον 45χρονο άνδρα στην Κόρινθο βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα, όταν το θύμα, σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, παρενοχλούσε, επιτιθόταν, πρόσβαλλε και απειλούσε την ίδια και την ανήλικη (17χρονη) φίλη της.

Με τη χθεσινή απόφαση της Δικαιοσύνης, η γυναίκα που προσπάθησε να αμυνθεί από τη σεξουαλική επίθεση και να σώσει τον εαυτό της και την ανήλικη φίλη της από τον επιτιθέμενο, βρίσκεται καταδικασμένη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παρά το γεγονός ότι δε γνώριζε το θύμα και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, ενώ δήλωσε ότι το μαχαίρι το έφερε στην τσάντα της για να το χρησιμοποιήσει για την αυτοάμυνά της, σε περίπτωση ανάγκης.

Είναι φανερό ότι οι δικαστικές αρχές δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τον αγώνα που γίνεται παγκοσμίως για την εξάλειψη της σεξιστικής βίας κατά των γυναικών και με την απόφαση που απήγγειλαν δε λαμβάνουν υπόψη το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοάμυνά τους, έστω και αν σ’ αυτή την περίπτωση είχε τραγική κατάληξη.

Και δυστυχώς έχουμε πάμπολλες περιπτώσεις, που οι φορείς της Δικαιοσύνης αρνούνται με τον τρόπο τους το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοπροστασία τους.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) θα επιμείνει να λάβει υπόψη του το Δευτεροβάθμιο Ποινικό Δικαστήριο τον σοβαρό ισχυρισμό της αυτοάμυνας, την οποία επικαλείται η κατηγορούμενη γυναίκα και η οποία προκύπτει από τα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης και να κριθεί εκ νέου ο βαθμός επικινδυνότητας της επίθεσης, από το είδος της βλάβης που απειλούσε, από τον τρόπο και την ένταση της επίθεσης και από τις λοιπές περιστάσεις.

Δεν είναι άδικη η πράξη που τελείται σε περίπτωση άμυνας, στην οποία προβαίνει το άτομο, για να υπερασπισθεί τον εαυτό του ή άλλον από άδικη και παρούσα επίθεση που στρέφεται εναντίον τους.

H ΓΓΙΦ ζητά τον κατά προτίμηση προσδιορισμό της κατ’ έφεση δίκης, ώστε να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας για τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης για την κατηγορούμενη, καθώς με κανένα τρόπο δε μπορεί να μην αίρεται ο άδικος χαρακτήρας μιας καθ’ όλα, κατά τα άλλα, καταδικαστέας ποινικής πράξης, ΟΧΙ όμως όταν η γυναίκα βρίσκεται αμυνόμενη μετά από σοβαρή σεξουαλική επίθεση σε βάρος της.

Η εν δυνάμει αδικία στο πρόσωπο μιας αμυνόμενης γυναίκας είναι αδικία εναντίων όλων μας και μας αφορά όλες.

Καμία γυναίκα δε μπορεί να στέκεται αδιάφορη μπροστά στο δικαστικό «Γολγοθά» μιας νεαρής γυναίκας, που από θύμα μετατρέπεται σε θύτη και προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά της.

Ως ΓΓΙΦ, υψώνουμε τη φωνή συμπαράστασής μας και ζητούμε για άλλη μια φορά την άμεση επανεξέταση της υπόθεσης αυτής και ζητούμε να χυθεί άπλετο φως στα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και την απονομή ουσιαστικής δικαιοσύνης.

Ας μην επιτρέψουμε να καταστραφεί η ζωή μιας νέας γυναίκας, γιατί κάθε χαμένη ζωή μας αφορά όλες και όλους.

Η συμπαράστασή μας είναι πράξη βαθύτατης πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης και μας αφορά όλες, ενώ δηλώνουμε την βέβαιη πεποίθηση και εμπιστοσύνη μας στους δικαστικούς λειτουργούς, που θα επανεξετάσουν την ποινική υπόθεση.

Η ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ: 

Με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ναυπλίου η 22χρονη Π.Α. καταδικάστηκε σε 15ετή κάθειρξη επειδή αμυνόμενη σκότωσε άνδρα που της επιτέθηκε σεξουαλικά. Τί γίνεται άραγε όταν γυναίκες φθάνουν ενώπιον της δικαιοσύνης είτε καταγγέλλοντας ομαδικό βιασμό που είχαν υποστεί είτε σε μία περίπτωση όπως η τωρινή που η 22χρονη δήλωσε αυτοάμυνα σε σεξουαλική επίθεση; Τι γίνεται όταν αυτή η γυναίκα εγκλωβισμένη σε ένα σπιράλ βίας μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον βιώνει ταυτόχρονα τη φτώχεια που την οδηγεί στο περιθώριο και στο σκληρό δρόμο της επιβίωσης;

Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ναυπλίου – Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καβάλας πέρυσι τον Απρίλη: Τώρα η γυναίκα καταδικάστηκε σε 15ετή κάθειρξη, τότε οι δράστες του ομαδικού βιασμού αθωώθηκαν. Δύο διαφορετικές υποθέσεις, πολλά διδάγματα. Η μοίρα των γυναικών βρίσκεται συχνά στο περιθώριο και τη σιωπή ενώ οι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων πολλαπλασιάζονται καθημερινά στη χώρα μας. Οι βιασμοί και οι σεξουαλικές επιθέσεις αποτελούν τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα έμφυλης βίας που θίγουν την αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη υπόσταση των γυναικών παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους. Καμία γυναίκα δεν μπορεί να το ανεχθεί αυτό! Κανένας άνδρας δεν θα πρέπει να το ανέχεται αυτό!

Καλούμε τη δικαιοσύνη να εξαντλήσει τα περιθώρια επιείκειας που της παρέχει ο νομικός μας πολιτισμός. Άλλωστε το άρθρο 22 του ποινικού κώδικα ορίζει με σαφήνεια ότι η άμυνα αποτελεί λόγο άρσης του άδικου χαρακτήρα μιας πράξης, βάση της αρχής «το δίκαιο δεν είναι υποχρεωμένο να υποχωρεί μπροστά στο άδικο» και επίσης ότι η άμυνα είναι η αναγκαία προβολή του επιτιθέμενου στην οποία προβαίνει το άτομο, για να υπερασπισθεί τον εαυτό του ή άλλον από άδικη και παρούσα επίθεση που στρέφεται εναντίον τους.

Καλούμαστε όλες να σπάσουμε το φράγμα της σιωπής και του περιθωρίου με ενότητα και κοινή δράση. Δεν θα σταματήσουμε να καταγγέλλουμε τα περιστατικά και να ζητάμε δικαιοσύνη.

Καλούμε τα κόμματα, τις φεμινιστικές οργανώσεις και τα κινήματα να συντονίσουν τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό μέτωπο αγώνα ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Η υπόθεση

Σύμφωνα με στοιχεία από τα ρεπορτάζ του τοπικού τύπου ο Ν.Ζ. βρέθηκε νεκρός τις πρώτες πρωινές ώρες στις 22 Ιουνίου του 2016 σε πεζόδρομο στη Κόρινθο, έχοντας ένα αλλά μοιραίο τραύμα στον θώρακα από μαχαίρι οικιακής χρήσης το οποίο και εντοπίστηκε στο σημείο.

Το τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου εξιχνίασε μέσα σε λίγη ώρα την υπόθεση αξιοποιώντας υλικό από κάμερα της περιοχής καθώς και μια μαρτυρία που οδήγησαν στην σύλληψη της 22χρονης κοπέλας. Η ίδια ομολόγησε την πράξη της εξηγώντας πως βρισκόταν σε αυτοάμυνα καθώς πέρα από την σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε μαζί με την ανήλικη φίλη της θεώρησε (εσφαλμένα όπως προκύπτει από τα ευρήματα) ότι ο 46χρονος άνδρας κρατούσε μαχαίρι. Έχει ίσως σημασία να αναφερθεί ότι ο 46χρονος άντρας σύμφωνα με την τοξικολογική έκθεση βρισκόταν την στιγμή εκείνη σε κατάσταση προχωρημένης μέθης αφού το ποσοστό αλκοόλ στο αίμα του προσδιορίστηκε σε 2,8 γραμμάρια αλκοόλ ανά λίτρο αίματος.

Σε βάρος της 22χρονης σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

Από left.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here