Αντιδράσεις κεμαλιστών στην Τουρκία κατά Ερντογάν για τη Λωζάνη-Κιλιντζάρογλου: Εσύ παρέδωσες 16 νησιά στην Ελλάδα!

Αντιδράσεις Τούρκων πολιτικών και επιστημόνων  που προέρχονται μάλλον από την κεμαλική παράταξη, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, με κορυφαία αυτή του ηγέτη του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης((του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ), Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, ο οποίος πέρασε στην αντεπίθεση και εγκαλεί τον Τούρκο πρόεδρο ότι παρέδωσε 16 νησιά στους Ελληνες!

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οκ. Κιλιτζντάρογλου, αναφέρει ότι η υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης είναι η αποκορύφωση του πολέμου της Ανεξαρτησίας της Τουρκίας. «Το ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δεν βλέπει τη συνθήκη αυτή ως νίκη είναι απαράδεκτο, αν δεν υπήρχε η Λωζάνη δεν θα υπήρχε χώρα που θα ήσαστε πρόεδρος σήμερα», σημειώνει.

Ωστόσο, ο Κιλιτζντάρογλου σημείωσε ότι αφέθηκαν 16 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο υπό την κατοχή της Ελλάδας όχι επειδή τα έδωσαν αυτοί που έκαναν τις διαπραγματεύσεις στη Λωζάνη αλλά λόγω της ανικανότητας αυτών που έχουν σήμερα την εξουσία.

Η Γκιουλσούν Μπιλκγεχάν, εγγονή του Ισμέτ Ινονού, δεύτερου προέδρου της Τουρκίας και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στη Λωζάνη, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, τονίζει ότι η εν λόγω Συνθήκη είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας και πιστοποιητικό τιμής για εκείνους που την υπέγραψαν.

«Τον καλώ να διαβάσει ένα πραγματικό βιβλίο ιστορίας που να βασίζεται σε έγγραφα για τη Λωζάνη και τον Ισμέτ Ινονού για να μάθει πώς συνήφθη η συνθήκη», συμπληρώνει

Πυρά και από επιστήμονες

Για άγνοια της ιστορίας κατηγορεί τον Ερντογάν ο διεθνολόγος Μπασκίν Οράν ο οποίος μιλώντας στην αντιπολιτευόμενη Τζουμχουριέτ δηλώνει ότι οι δηλώσεις του έγιναν για εσωτερική κατανάλωση επειδή εκπνέει η τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρόκειται να υπογραφεί από τον ίδιο η παράτασή της.

Με τα προεδρικά διατάγματα ο πρόεδρος έχει αποκτήσει ελευθερία κινήσεων που δεν είχε ποτέ ως τώρα.  «Αν και είναι περιορισμένες οι κοινωνικές αντιδράσεις, η λήξη του τριμήνου τον πανικόβαλε και θέλησε να τροφοδοτήσει εθνικιστικά αισθήματα στην κοινωνία», υποστηρίζει.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here