Αντιδράσεις στη πρόταση του ΟΟΣΑ για απαγόρευση του χύμα τσίπουρου

Η πρόταση του ΟΟΣΑ να καταργηθεί η διακίνηση «χύμα» τσίπουρου και όποιες ποσότητες δεν είναι τυποποιημένες να κατάσχονται, πυροδότησε αντιδράσεις και σχόλια.

Η πρόταση περιλαμβάνεται στη δεύτερη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό που παραδόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομία. Σε αυτήν υπάρχουν ρυθμίσεις για την απελευθέρωση και του κλάδου των ποτών. Και για να ενισχυθεί η απελευθέρωση και ο ανταγωνισμός, ο ΟΟΣΑ προτείνει μεταξύ άλλων την απαγόρευση της παραγωγής και εμπορίας χύμα τσίπουρου και συναφών προϊόντων.

Σύμφωνα με το συμπέρασμα της έκθεσης ετησίως διακινούνται 17 – 19 εκ. λίτρα τσίπουρου αφορολόγητα, την ώρα που 67 μεγάλες μονάδες του κλάδου παράγουν 3 εκ. λίτρα που φορολογούνται με 12,75 ευρώ ανά λίτρο καθαρής αλκοόλης και περίπου 30.000 μικρών αποσταγματοποιών  που δηλώνουν ότι παράγουν 5-7 εκ. λίτρα και έχουν πολύ μικρότερη φορολογία, 1,33 ευρώ ανά λίτρο αλκοόλης.

Αποδεικνύεται έτσι, ότι στόχος των νέων προτάσεων δεν είναι η κατ όνομα απελευθέρωση της παραγωγής αλλά ο έλεγχος και η φορολόγησή της. Κάτι που εκ των πραγμάτων δεν είναι εξ ορισμού κακό αφού μπορεί να συνεισφέρει τόσο στη ποιότητα του παραγόμενου ποτού όσο και στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να «παρανομοποιηθούν» ντε φάκτο  εκατοντάδες ιδιωτικά αποστακτήρια που λειτουργούν σε όλη τη χώρα και αποστάζουν τσίπουρα με μια τελετουργία κοινωνική, κάπου κατά τον Νοέμβριο. Ισως η λύση βρίσκεται στο να δηλωθούν από τους ιδιοκτήτες των αποστακτηρίων αυτών, οι ποσότητες τσίπουρου που έχουν παραχθεί ώστε να μπουν και οι ποσότητες αυτές στην ελεγχόμενη κυκλοφορία.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here