Αντιδράσεις Κατρούγκαλου για δημοσίευμα περί «μιας σύνταξης έως 600 ευρώ»

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Την έντονη αντίδραση του τέως υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου προκάλεσε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» σύμφωνα με το οποίο η ανώτατη σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 600 ευρώ.

Μετά από την ανάρτηση στο Twitter, με την οποία χαρακτήριζε «περίεργο» και απολύτως ανακριβές το δημοσίευμα, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτηρίζοντάς το «απολύτως φανταστικό».

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της οποίας ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για δημοσίευμα που «δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα».

Έστειλε τελικά και επιστολή στην εφημερίδα στην οποία κάνει λόγο για «μονταζιέρα», μη διασταυρωμένες πληροφορίες και κατασκευασμένα στοιχεία άγνωστης προέλευσης.

«Ουδέποτε πρότεινα εισαγωγή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, πολύ λιγότερο τερατωδίες όπως αυτή του τίτλου σας »Μία σύνταξη έως 600 Ευρώ». Άλλωστε οι θέσεις μου για τα κοινωνικά δικαιώματα, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο είναι γνωστές και δεν είναι εύκολο να αποτελέσουν αντικείμενο συκοφαντίας και διαβολής» υπογραμμίζει ο κ. Κατρούγκαλος. 

ÓõíÝíôåõîç Ôýðïõ ôïõ Ãéþñãïõ Êáôñïýãêáëïõ ãéá ôï áóöáëéóôéêü ôçí ÔåôÜñôç 2 Óåðôåìâñßïõ 2015, óôá ãñáöåßá ôïõ ÓÕÑÉÆÁ. (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÓÔÅÖÁÍÏÕ)

Επιστολή Γ. Κατρούγκαλου στην «Εφ.Συν.»

«Στο φύλλο της έγκυρης εφημερίδας σας φιλοξενήσατε σειρά παραπλανητικών δημοσιευμάτων περί –δήθεν- πρότασης μου για »σύνταξη έως 600 Ευρώ». Κατ’ αρχάς να επισημάνω ότι ο συντάκτης σας δεν επικοινώνησε μαζί μου για την διασταύρωση των πληροφοριών του, όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία. Περαιτέρω, η μέθοδος της »μονταζιέρας» με τη μείξη αποσπασμάτων από τα υλικά της επιτροπής με κατασκευασμένα στοιχεία άγνωστης προέλευσης δεν ταιριάζει σε εφημερίδα του ήθους της Εφ.Συν.

Ουδέποτε πρότεινα εισαγωγή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, πολύ λιγότερο τερατωδίες όπως αυτή του τίτλου σας »Μία σύνταξη έως 600 Ευρώ». Άλλωστε οι θέσεις μου για τα κοινωνικά δικαιώματα, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο είναι γνωστές και δεν είναι εύκολο να αποτελέσουν αντικείμενο συκοφαντίας και διαβολής.

Ο λόγος συγκρότησης της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ήταν να διατυπωθούν προτάσεις για ένα νέο, δικαιότερο συνταξιοδοτικό σύστημα, ακριβώς για να μην μειωθούν οι συντάξεις, όπως προβλέπουν οι μνημονιακοί νόμοι του 2010 και 2012. Η δυνατότητα να υποκαταστήσουμε με μια δική μας, εθνική μεταρρυθμιστική πρόταση τις επιμέρους προβλέψεις του μνημονίου ήταν από τις βασικές διεκδικήσεις μας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και περιλήφθηκε στο μνημόνιο.

Η Επιτροπή βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο των εργασιών της και επεξεργάζεται πολλές εναλλακτικές προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Η αναφορά της εφημερίδας σας ότι –τάχα- η Επιτροπή απλώς »θα προσδώσει κύρος στις πολιτικές αποφάσεις του κ. Κατρούγκαλου» είναι ιδιαίτερα προσβλητική για τα μέλη της Επιτροπής, αντιπροέδρους και δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και καθηγητές του δικαίου κοινωνικής ασφάλισης. Σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις της Επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές για κανένα, θα συμβάλλουν απλώς στην αναγκαία γενικευμένη πολιτική συζήτηση που πρέπει να ακολουθήσει.

Ελπίζω στο μέλλον, εν όψει μιας ιδιαίτερα κρίσιμης προεκλογικής περιόδου, η Εφημερίδα σας να μην υποκύψει ξανά στον πειρασμό παραπλανητικών εντυπωσιασμών που δεν συντελούν σε μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here