Αντιδράσεις και διαδηλώσεις στη Τουρκία για ανοχή της κυβέρνησης στον ISIS

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οδύνη, πένθος και οργή επικρατεί σε όλη την Τουρκία, μία ημέρα μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Κουρδική πόλη Σουρούτς, στα σύνορα με τη Συρία, κοντά στο Κομπάνι, που στοίχισε τη ζωή σε 32 άτομα και τραυμάτισε πάνω από 100 άλλα. Τα πυρά στρέφονται ιδίως κατά της κυβέρνησης, για την περίεργη ανοχή που δείχνει απέναντι στους τχιζαντιστές της ΙSIS

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε επίσημα πως ταυτοποιήθηκε «ύποπτο πρόσωπο,  οι διασυνδέσεις του οποίου ερευνώνται, σε σχέση με το μακελειό.

Δεν δόθηκαν ακόμη περισσότερες διευκρινίσεις, αλλά ο πρωθυπουργός ανέφερε πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να υπάρχει σχέση με την τζιχαντιστική ISIS.

Προηγούμενες αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενες πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας, μιλούσαν για μία 18χρονη βομβίστρια αυτοκτονίας.

H επίθεση αυτοκτονίας στο Σουρούτς, έχει βυθίσει την χώρα στο πένθος αλλά και την αγανάκτηση: Ο στόχος ήταν ομάδα νεαρών ακτιβιστών που σκόπευαν να στείλουν αποστολή στο κοντινό Κομπάνι -μόλις δέκα χιλιόμετρα από την τουρκική πόλη- για την ανοικοδόμησή του.

Ιδιαίτερα αισθητή είναι η οργή των Κούρδων απέναντι στην κυβέρνηση: Το ΡΚΚ επανέλαβε τις κατηγορίες σε βάρος του κυβερνώντος ΑΚΡ πως η Άγκυρα έχει κάνει τα «στραβά μάτια» απέναντι στους τζιχαντιστές.

Ο Νταβούτογλου απάντησε από το Σουρούτς λέγοντας πως «η Τουρκία και οι κυβερνήσεις του ΑΚΡ δεν είχαν ποτέ άμεσες ή έμμεσες σχέσεις με καμία τρομοκρατική ομάδα και δεν έχουν δείξει ποτέ ανοχή».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here