Πρόταση Κατρούγκαλου για συγχώνευση επικουρικών-κύριων συντάξεων

Μια προσωπική θέση-πρόταση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κατρούγκαλου, ότι οι επικουρικές συντάξεις πρέπει να ενσωματωθούν με τις κύριες συντάξεις, άναψε φωτιές και πυροδότησε πολιτική αντιπαράθεση.

Ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την άποψη αυτή κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής στον Ενικό του Ν. Χατζηνικολάου στο Σταρ. Παρεμβαίνοντας τηλεφωνικά  στην τηλεοπτική εκπομπή ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, υποστήριξε ότι ο κ. Κατρούγκαλος υπέπεσε σ΄ένα πολύ σοβαρό ατόπημα καθώς ουσιαστικά εξήγγειλε την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων 1.5 εκατ. συνταξιούχων, κάτι που όπως πρόσθεσε δεν πρόκειται να δεχθεί η ΝΔ, η οποία θα αντιδράσει.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η πρόταση αυτή γίνεται ακριβώς για να μην καταργηθούν οι επικουρικές και τόνισε αποτελεί την δική του θέση-εισήγηση στη κοινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής πολιτικής και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής πολιτικής που θα γίνει το πρωί της Τρίτης, με θέματα τόσο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και το ασφαλιστικό.

Ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι δεν είναι είναι δυνατόν ο αρμόδιος υπουργός να μιλά για προσωπική άποψη γιατί εκπροσωπεί την κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα και τον κάλεσε να ανακαλέσει τα περί ενσωμάτωσης-κατάργησης.

Από την πλευρά του ο Κατρούγκαλος εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Βρούτση τον οποίον κατηγόρησε ότι ευθύνεται ως εκπρόσωπος του παλαιού πολιτικού συστήματος για την κατάρρευση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα.

Οσον αφορά το τι θα συμβεί ακριβώς στο ασφαλιστικό ο κ. Κατρούγκαλος απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα και με αριθμούς, λέγοντας ότι η ποσοτικοποίηση των μεγεθών είναι έργο που γίνεται αυτή την στιγμή και θα καθορίσει και το ιδεατό ποσοστό αναπλήρωσης για τις μελλοντικές συντάξεις.

Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κατεδαφισθεί ο κοινωνικός, αναδιανεμητικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης. Επανέλαβε ότι θα εισηγηθεί να μην υπάρχουν εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια για την απονομή της σύνταξης και υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι να καθορισθεί ένα βασικό ποσό της Εθνικής σύνταξης που θα καλύπτεται από τη φορολογία και θα δίνεται σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από το χρόνο ασφάλισης κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Το ποσό δεν έχει καθορισθεί, μπορεί να προσδιορισθεί στα 390 ευρώ και η γενική αναπλήρωση της σύνταξης να καλύ[πτει το 60% των αποδοχών του εργαζόμενου.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here