Αντί για συσσίτια καλύτερα να φροντίζατε να έχει ο κόσμος δουλειά … κύριε πρωθυπουργέ!

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

Πόσο υποκριτική ήταν η κίνηση του πρωθυπουργού να πάει σε ταβέρνα στο Κερατσίνι και να συμμετασχει στην διανομή συσσιτίων σε άπορους ανθρώπους; Τι ήθελε να δείξει ότι τους συμπονάει, τους κατανοεί, και τους συμπαραστέκεται; Είναι προφανές ότι ήταν μια επικοινωνιακή κίνηση, που του την προτειναν οι επικοινωνιολόγοι του κι αυτός άλλο που δεν ήθελε, έτρεξε να κάνει το πλάνο που θα έπαιζε στα ΜΜΕ… Δεν ξερω πως τον αντιμετώπισαν οι ανθρωποι που πήραν το συσσίτιό τους από τα χέρια του, αν του είπαν κάτι… αν τους έκανε εντύπωση, αν το ευχαριστήθηκαν η αν το θεώρησαν κοροϊδία και υποκρισία.

    Αν ήθελε να δείξει ότι είναι καλός άνθρωπος καλως να το συζητήσουμε  και γιατί όχι να δεχτούμε την κίνησή του…  Ομως ως πρωθυπουργός δεν είναι η δουλειά του να τρέχει να μοιραζει συσσίτια, δουλειά του είναι να φροντίζει με την πολιτική του να μην υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη να εξασφαλιζουν την καθημερινη τους διατροφή του στα συσσίτια. Και δυστυχώς με την πολιτική του το αντίθετο πετυχαίνει. Στέλνει όλο και πιο πολλούς ανθρώπους καθημερινά στα συσσίτια.

 Η ανθρωπιστική κρίση που ζήσαμε στην περίοδο των μνημονίων δυστυχώς υπάρχει ακόμα αυτή τη φορά λόγω της πανδημίας. Και υπάρχει γιατί η κυβέρνηση αρνείται να λάβει σταθερά και βιώσιμα μέτρα στήριξης και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που κλείνουν και των εργαζομένων, που χάνουν καθημερινα εδώ και δέκα μήνες την δουλειά τους και ζουν με ψίχουλα. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές δεν λύνουν το πρόβλημα των αντίθετα το μεταθέτουν για το μέλλον… Πρόσφατη έρευνα του ΕΒΕΑ έδειξε ότι η πανδημια εχει πληξει 9 στις δέκα επιχειρήσεις ενω το 65% των μελων του ΕΒΕΑ που ρωτήθηκαν  ειπαν οτι τα μετρα στηριξης της κυβερνησης δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς

 Όπως δεν λύνουν το πρόβλημα και τα … μικροεπιδόματα παρηγοριάς σε όσους χάνουν τη δουλειά τους. Η ανεργία των νεων στην εποχη της πανδημίας στην Ελλαδα ήταν τον Σεπτέμβριο 37,5% , στην δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών μελων της Ε.Ε με πρώτη την Ισπανία. Επισης η ανεργία στην χωρα το τρίτο τρίμηνο του 2020 ηταν στο 16,2%. Είναι χαρακτηριστικό ότι 188,537 άτομα έχασαν την δουλειά τους τον πρωτο κυμα της πανδημίας.        Στην πραγματικότητα όμως η  ανεργία είναι σε πιο υψηλά επίπεδα γιατι πολλοί  εργαζόμενοι βρίσκονταν  η και βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής της εργασιας που σημαινει οτι δεν δουλεύουν αλλά και δεν θεωρούνται άνεργοι… Άλλη μια απόδειξη ότι τα μέτρα στήριξης  στο χώρο της αγοράς και της εργασίας  δεν είναι αρκετά ειναι και το γεγονός ότι το Νοέμβριο χαθηκαν 29.933 θεσεις εργασιας σύμφωνα με το σύστημα ¨Εργάνη¨.

 Δεν παραγνωρίζει κανεις το γεγονός ότι πράγματι η πανδημια δυσχεραίνει  τις συνθήκες στο χώρο της αγοράς και της εργασίας και στην  Ελλάδα και στην Ευρώπη. Όμως όλες οι συγκρίσεις για τις δαπάνες  στήριξης των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε δείχνουν ότι η Ελλάδα δαπανά  λιγότερα… Και σε αυτό την ευθυνη την έχει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που πήγε στο Κερατσίνι,  να μοιράσει συσσίτια.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here