Αντί άδειας, εξ αποστάσεως φοίτηση για τον Ν.Ρωμανό. Για εμπαιγμό μιλούν φίλοι του

Με την επίκληση τυπικών και όχι ουσιαστικών λόγων το δικαστικό συμβούλιο της φυλακής Κορυδαλλού απέρριψε για άλλη μια φορά την αίτηση του Νίκου Ρωμανού να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθεί με ηλεκτρονική επιτήρηση τα μαθήματα σε σχολή των ΤΕΙ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι πληροί όλες τις προυποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Την… μόνη διευκόλυνση που παρέχουν τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου στον νεαρό κρατούμενο είναι να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τα μαθήματα από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Κορυδαλλού! Εμπαιγμό του Ν.Ρωμανού καταγγέλλουν αλληλέγγυοι.

Η «παραχώρηση» του δικαστικού συμβουλίου σηματοδοτεί επιστροφή στο καθεστώς του Δεκεμβρίου του 2014 όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου πρότεινε την εξ αποστάσεως εξέταση των μαθημάτων, «λύση» την οποία ο Ρωμανός ως απεργός πείνας  είχε απορρίψει. Και αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι από τότε μέχρι σήμερα η Βουλή ψήφισε  τον  νόμο Παρασκευόπουλου ακριβώς για να επιτρέψει την πρόσβαση στην εκπαίδευση υποδίκων, όπως ο Ρωμανός. Ομως ο νόμος φαίνεται ότι αγνοείται και προβάλλονται τυπικά προσκόμματα που τον καθιστούν ανεφάρμοστο.

Κομβικό ρόλο έχει παίξει η άρνηση του ειδικού εφέτη ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλου να κάνει δεκτό το αίτημα του νεαρού κρατούμενου, με το επιχείρημα ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική υπουργική απόφαση. Ομως, όπως λένε πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, η κοινή υπουργική απόφαση έχει δρομολογηθεί, παρόλο που δεν είναι αναγκαία,  για να εξειδικεύσει , απλώς, τους όρους εκπαίδευσης. Εχοντας, λοιπόν, την αρνητική γνώμη του ανακριτή το δικαστικό συμβούλιο , όπως ήταν αναμενόμενο, προσυπέγραψε την απόρριψη της αίτησης.  Και αυτό διότι η νομοθεσία απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή.

Φίλοι του Ν.Ρωμανού με κείμενο που ανήρτησαν στον ιστότοπο Indymedia μιλούν για εμπαιγμό άνευ προηγουμένου  του Νίκου Ρωμανού τόσο απο την κυβέρνηση όσο και από κάθε εμπλεκόμενο φορέα.

Οπως σημειώνουν, ενώ εδώ και πόσο καιρό το δικαστικό συμβούλιο της φυλακής Κορυδαλλού δεν έπαιρνε την ευθύνη να χορηγήσει εκπαιδευτική άδεια στο σύντροφο μας και ενώ είχε αποπέμψει το ζήτημα παράτυπα στον ειδικό εφέτη ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλο , μετά και την αναμενόμενη απόρριψη της άδειας από τον τελευταίο, επέστρεψε με μια ομόφωνη απορριπτική απόφαση για την άδεια του Νίκου. Αφού δηλαδή ο ειδικός εφέτης ανακριτής τους έλυσε τα χέρια με τη δική του κρίση ένιωσαν αρκετά απεγκλωβισμένοι να την απορρίψουν και οι ίδιοι με το επιχείρημα ότι δεν πληρούνται κατάλληλες προϋποθέσεις. Έτσι λοιπόν ο αντιεισαγγελέας Εφετών Πειραιά Νικόλαος Ποιμενίδης , η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού Χαραλαμπία Κουτσομιχάλη και η κοινωνική λειτουργός της φυλακής Βασιλική Φραγκαθούλα που απαρτίζουν το δικαστικό συμβούλιο της φυλακής υπέγραψαν ομόφωνα με τη σειρά τους την απόρριψη της άδειας. Αναφέρουν μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση οτι δήθεν το συμβούλιο απόφασισε για την διευκόλυνση του την παρακολούθηση μαθήμάτων εξ αποστάσεως.

Η ειρωνία σε αυτό ειναι περισσοτερο απο εμφανής καθώς αυτό ίσχυε με τον νόμο Αθανασίου για το πρώτο 1/3 των μαθημάτων του πρώτου εξαμήνου εώς ότου δηλαδή αρχίσει να δικαιούται κάθε κρατούμενος φοιτητής την εκπαιδευτική του άδεια. Οι ευθύνες είναι προφανείς και βαραίνουν πολλούς. Από τον εφέτη Νικόπουλο μέχρι το δικαστικό Συμβούλιο της φυλακής μέχρι και την ηγεσία του πουργείου που παριστάνουν τους έκπληκτους κάθε φορά που η αιθαιρεσία δικαστικών λειτουργών χτυπάει κόκκινο.

Δε θα το αφήσουμε έτσι. Ο Νίκος Ρωμανός δεν είναι μόνος. Θα μας βρουν μπροστά τους.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ /ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΕΣ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here