“Ανθρώπινη βιβλιοθήκη” ενάντια στο βαθύ κενό προοδευτικής σκέψης

Toυ ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Η κυρίαρχη διάσταση της αναπηρίας στην προχωρημένη δράση που έχει εμπεδωθεί στο κοινό με τον κωδικό “Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη” – επόμενος σταθμός η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, Σάββατο 16/5 από τις 8 το βράδυ ως τα μεσάνυχτα – είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτική της νεοελληνικής καθυστέρησης σε ότι αφορά την αλήθεια των προσώπων με αναπηρία και της αληθώς δικαιωματικής προσέγγισης των θεμάτων που τους αφορούν.

“Η νεοελληνική καθυστέρηση δεν μεταφράζεται αποκλειστικά και μόνο σε κενό τυπικό γνώσης. Επί της ουσίας της έχει να κάνει με ένα άλλο πιο ουσιαστικό κενό, ένα εμφανές κενό αντίληψης της κοινωνικής πραγματικότητας, συνείδησης των κανόνων δικαίου που οφείλουν να την ορίζουν, αναγνώρισης των βαθύτερων αιτίων που παράγουν και τροφοδοτούν τον ρατσισμό, κατανόησης των τρόπων υποβολής των στερεοτύπων και εντέλει αίσθηση του αληθινού βάθους τους ώστε να μπορούν ρεαλιστικά να αμφισβητηθούν. Πρόκειται για το ουσιωδέστατο στην ελληνική κοινωνία κενό αληθούς προοδευτικής σκέψης” : Επιτρέψτε μας την εκτίμηση ότι το πρωτοποριακό της δράσης “Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη” αποτυπώνεται με τον πλέον πυκνό τρόπο στα παραπάνω λόγια του ακτιβιστή με αναπηρία και διακεκριμένου παραολυμπιακού αθλητή Χρίστου ο οποίος μετέχει σε αυτή ως “ανθρώπινο βιβλίο” εδώ και κάμποσα χρόνια.

Ο μόνος τρόπος για να συμφωνήσετε ή διαφωνήσετε με την εκτίμησή μας είναι η γνωριμία με την “Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη”, να είστε εκεί (Ευγενίδειο) το Σάββατο 16 Μαΐου, να δανειστείτε «ανθρώπινα βιβλία» και να γνωριστείτε “ζωντανά” με τις αντιρατσιστικές ιστορίες τους. Με τη δέουσα βέβαια προσοχή, διότι μετά την δική σας “ανάγνωση” τα βιβλία θα πρέπει ξανά να χρησιμοποιηθούν ατσαλάκωτα, χωρίς σημάδια, άθικτα.

Τι θα μπορέσετε να “διαβάσετε” (επιγραμματικά):

Μετανάστης: δεν δικαιούται να αρρωσταίνει;

Ανάπηρη, Άγαμη: Παραμένω άνθρωπος ΧΩΡΙΣ ειδικές ανάγκες

Στα άκρα: Μια ιστορία για το πέρασμα στο καθαρό

Με τη δύναμη της ψυχής ο ήρωας της ζωής στον τερματισμό δεν φτάνει. Θέλει και προπόνηση

Είμαι λεσβία. Σε προκαλώ να με αποδεχθείς

Σπαστικός γεννιέσαι, δεν γίνεσαι.

Ο λεκτικός ρατσισμός προσδιορίζει στερεότυπα και όχι την πραγματικότητα.

Ποτέ ξανά μόνος. Έχω το στίγμα μου!

ΟΜΟΦΟΒΙΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ: Ομοφυλόφιλος εκπαιδευόμενος σπουδαστής φέρνει σε πέρας την 3μηνη πρακτική άσκησή του, ενώ δηλώνει ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του στην εκπαιδεύτρια κοινωνική Λειτουργό, η οποία όμως δυστυχώς μένει μετεξεταστέα στα μαθήματα της ισότητας και της διαφορετικότητας.

Γκέι ακτιβιστής

Αφρικάνα ακτιβίστρια ή μαύρη και άραχνη; Εσύ πώς με βλέπεις!

«Ηθοποιός σημαίνει φως … αρκεί να είσαι όρθιος»

Αθλητής, Ανάπηρος, Μετανάστης: 3 σε 1, αλήθεια γιατί δεν συμφέρω!!!

Όρθιο Βιβλίο: Περπατάς και οδηγάς. Τι σόι ανάπηρος είσαι;

Ακτιβιστής με Αναπηρία και άλλες δικαιωματικά φανταστικές ιστορίες…

Μια διερμηνέας Νοηματικής, ένας Κωφός και πολλές «κουφές» ιστορίες

«Δεν βλέπει με τα μάτια της ψυχής»: δηλώνει η Μέη, σκύλος οδηγός τυφλών

Η ιστορία της καρδιάς μου. Το χρονικό μιας μεταμόσχευσης

Απαραίτητη προσθήκη: Το Ίδρυμα Ευγενίδου είναι φιλικό και προσβάσιμο για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα [Ε.Ν.Γ.]. Ο κατάλογος της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης θα είναι διαθέσιμος σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά και σε γραφή Braille. Οι χειριστές σκύλων-οδηγών τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τα σκυλιά τους.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here