Ανθρώπινες τραγωδίες στα σύνορα με ΠΓΔΜ-Εκατοντάδες πρόσφυγες πέρασαν στη γείτονα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Κατά εκατοντάδες διαπερνούν οι πρόσφυγες τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, καταφέρνοντας να παρακάμψουν τον κλοιό των αρχών και να εισχωρήσουν στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Οι πρόσφυγες διέρχονται τα σύνορα πεζοί, κινούμενοι κατά μήκος των γραμμών του σιδηροδρομικού σταθμού της Γευγέλης, αποφεύγοντας το «μπλόκο» που έχουν στήσει οι αρχές της ΠΓΔΜ.

Νωρίτερα το απόγευμα, πάνω από 1500 πρόσφυγες παρέκαμψαν τον κλοιό, με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να προσπαθούν να τους εμποδίσουν με τη ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης αλλά και με γκλομπ, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να τους εμποδίσουν να περάσουν τη συνοριακή γραμμή.

Στο ανθρωποκυνηγητό που ακολούθησε, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά λιποθυμούσαν, παιδιά έκλαιγαν τρομαγμένα, ενώ από τα γκλομπ των αστυνομικών κάποιοι τραυματίστηκαν.

Οι πρόσφυγες βρίσκονταν επί αρκετές ημέρες στη ουδέτερη ζώνη μεταξύ των συνόρων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, αναμένοντας την έγκριση των σκοπιανών αρχών προκειμένου να διέλθουν στην ενδοχώρα.

Την ίδια ώρα, στο σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται στα γκισέ προκειμένου να εξασφαλίσουν, με το ποσό των 10 ευρώ, το πολυπόθητο εισιτήριο προς τον επόμενο σταθμό: το Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία. Από εκεί, θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς κάποια χώρα της κεντρικής ή δυτικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παρατηρητών, από χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα έχουν περάσει τα σύνορα πάνω από 1.000 άτομα καθώς αρκετοί είναι αυτοί που εισέρχονται στο έδαφος της ΠΓΔΜ από παράπλευρα μονοπάτια, όπου δεν υπάρχει αστυνομική επιτήρηση.

Πηγή: Reuters, AΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here