Ανθρακας ο θησαυρός: Στο αρχείο οι καταγγελίες Πανούση

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Στο αρχείο τίθεται απο τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημ. Δασούλα, η έρευνα που είχε διαταχθεί με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιάννη Πανούση για απειλές σε βάρος της ζωής του  με εμπλοκή ή ανοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έρευνα της Εισαγγελίας αφορούσε τα αδικήματα της βίας κατά πολιτικού κόμματος , παράνομης βίας και διατάραξη ομαλής  λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας σχετικά με την κατάληψη της πρυτανείας .

Μόνο για το σκέλος της έρευνας για την κατάληψη, δόθηκε παραγγελία από τον κ. Δασούλα για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην κατάληψη.

Από την έρευνα, τις μαρτυρικές καταθέσεις, τα έγγραφα και τα στοιχεία γενικότερα, τα οποία συμπεριέλαβε ο εισαγγελέας στο πόρισμά του προέκυψε:

-Ότι ο Γ.Πανούσης ουδέποτε υπονόησε ότι ο  Π. Λάμπου, στενός συνεργάτης, του Νικ. Παρασκευόπουλου, ειχε σχέσεις με την τρομοκρατία. Όπως προέκυψε  προσέγγιζε και συζητουσε με κρατουμένους οι οποιοι του έδειχναν εμπιστοσύνη , ότι του ειχαν ανατεθεί καθήκοντα για κατευνασμό των εντασεων μέσα στις φυλακές, και πως η θητεία σε αυτό το πόστο ήταν επιτυχής.

Τα σημειώματα των συνακροάσεων

-Οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια νόμιμων συνακροάσεων που έκαναν στις φυλακές, ενημέρωναν κατά καιρούς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και μέσω σημειωμάτων  τους έστελναν  πληροφορίες για τις απεργίες πεινας, για τον τρόπο προβολής τους στα ΜΜΕ, άλλες δράσεις τους κλπ. Π.χ μετά  την  καταλήψη στον ρ/σ «στο Κόκκινο» , η πεποίθηση των κρατουμένων ήταν «ότι ο κ.Πανούσης θα παραιτηθεί».

Επίσης σε άλλο σημείωμα από συνακροάσεις καταγράφεται έντονο αίτημα των κρατουμένων στον κ. Λάμπρου για αντικατάσταση του κ.Πανούση. Σε άλλο σημείωμα, αρχές Μαρτίου του 2015  λένε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αλλαγές θα είναι χειρότερος από τους άλλους». Σε άλλο σημείωμα αναφέρουν «ο πόνος θα απαντηθεί με πόνο» σχετικά με την αστυνομία.

-Ο Γ.Πανούσης ανησύχησε εκείνη την περίοδο και ζητησε από τον Λάμπρου να μάθει τι συμβαίνει. Απ΄τα σημειώματα όμως προκύπτει ότι ο Λάμπρου μιλούσε θετικά για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

-Για πρώτη φορά απειλή προκύπτει τον Απρίλη του 2015 με δυο κρατούμενους να συζητούν και να λένε, τι θα έκαναν αν δεν ήταν στη φυλακή. Εκεί καταφέρονται όχι μόνο σε βάρος του Πανούση αλλά και σε βάρος υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ , της ΝΔ αλλά και δικαστών.

-Μάλιστα όπως προέκυψε από την έρευνα , μετα την ψηφιση του νόμου για την καταργηση των φυλακών Τύπου Γ και αποσυμφόρησης των φυλακών και βλέποντας ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες τους από το κυβερνών κόμμα  άρχισαν να στρέφονται  κατά του υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και του Παν. Λάμπρου.

-Μάλιστα τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τα τέλη Μαίου ακούγεται το όνομα του κ.Πανούση μονο μια φορά.

-Δεν προκύπτει ότι από τον Φερβουάριο του 2015 μέχρι τον Μάιο 2015 στο πλαίσιο των συζητήσεων του Π.Λάμπρου με τους κρατουμένους ότι υπήρξαν συγκεκριμένες απειλές σε βάρος του Γ.Πανούση.

-Στις 10 Αυγούστου του 2015 όταν έγινε η έφοδος της αστυνομίας στα κελιά κρατουμένων (μεταξύ αυτών και καταδικασμένων ως μελών των Πυρηνων της Φωτιας) οι κρατούμενοι νόμιζαν εσφαλμένα ότι η έρευνα έγινε κατ εντολήν Πανούση τον οποίο αποκαλούσαν «υπερυπουργό»  αλλά «στρέφονταν» και στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι εχει παραχωρήσει υπερεξουσίες στον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

-Δεν προέκυψε από την έρευνα ότι απείλησαν πολιτικά πρόσωπα τον Γ.Πανούση μέσω εγκλείστων.

Ο κ.Δασούλας συνεχίζει την έρευνα για την μηνυτήρια αναφορά που είχαν υποβάλλει οι υπουργοί Παρασκευόπουλος και Τόσκας σχετικά με τη διαρροή διαλόγων από καταγραφές της ΕΥΠ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here