Πυρά στη Βουλή: Αντεργατικό υπερσύνταγμα η Διατλαντική Εταιρική Σχέση ΕΕ-ΗΠΑ(ΤΤΙΡ)

Σοβαρά ζητήματα ως προς την διαδικασία και την διαφάνεια και ισχυρές επιφυλάξεις σε βασικά σημεία της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων Ε.Ε. – ΗΠΑ, γνωστής ως ΤΤΙΡ, έχει καταθέσει η Ελλάδα στο Ευρωπαικό Συμβούλιο. Αυτά είπε  ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ενημερώνοντας σχετικά τα μέλη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου.

Παρόμοιες ίδιες θέσεις έχουν εκφράσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο κ. Σταθάκης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεση της ως προς το πλαίσιο για την προστασία των επενδύσεων.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι οι συζητήσεις είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και οι διαπραγματεύσεις προχωρούν πολύ αργά ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν αμφιβολίες για το πότε και αν θα καταλήξουν σε συμφωνία η οποία, όπως εκτίμησε, σε κάθε περίπτωση θα είναι μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Τα προβληματικά σημεία

Ο κ. Σταθάκης, αναφέρθηκε στα πιο προβληματικά σημεία της σχεδιαζόμενης συμφωνίας η οποία δλινει μεγάλο προβάδισμα και προστασία στα συμφέροντα των «επενδυτών».

Ενα τέτοιο σημείο είναι η διαδικασία επίλυσης διαφωνιών μεταξύ  κρατών και ξένων επενδυτών, η οποία επιτρέπει στους ιδιώτες να μηνύουν τις κυβερνήσεις για όποια δράση περιορίζει τα μελλοντικά τους κέρδη. «Για πρώτη φορά συνοδεύεται από ειδικό καθεστώς η προστασία των ξένων επενδυτών. Έτσι, μια εταιρία μπορεί να στραφεί κατά ενός κράτους και να ζητήσει αποζημιώσεις ή αλλαγές στο ρυθμιστικό νομοθετικό του πλαίσιο αν επηρεάζονται τα συμφέροντά της. Μπορεί να ζητήσει ακόμα και αλλαγή των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κανόνων», παρατήρησε ο κ. Σταθάκης.

Ένα ακόμη επίμαχο σημείο, με το οποίο διαφωνεί η ελληνική κυβέρνηση, είναι, όπως είπε ο υπουργός, η έννοια των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης προϊόντων. «Δεν υπάρχει καμία υποχώρηση των ΗΠΑ, αντίθετα, διατηρεί μια τελείως ανελαστική στάση και δεν αφήνει να μπει καν στη συζήτηση το θέμα», είπε ο κ. Σταθάκης.

«Μια τέτοια συμφωνία θα ήταν ταφόπλακα για την ελληνική οικονομία. Δεν σημαίνει ότι κάθε τι που έρχεται απ’ έξω πρέπει να το δεχόμαστε ως ντε φάκτο», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, εκφράζοντας παράλληλα την βαθιά του ανησυχία «για την απουσία ενημέρωσης των πολιτών και την δραματική σιωπή που υπάρχει σε ένα τόσο βασικό ζήτημα».

«Αντεργατικό υπερσύνταγμα»

«Θα πρόκειται για ένα υπερσύνταγμα, αν συναφθεί αυτή η συμφωνία. Θα καθιερωθεί το πιο ακραίο επιθετικό σχέδιο που έχει επινοηθεί από πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες θα έχουν απροκάλυπτη ισχύ ερήμην της Ε.Ε.», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος

Ο Κώστας Λαπαβίτσας μιλησε για απορρύθμιση εργασιακών δικαιωμάτων ενώ ο Θανάσης Πετράκος χαρακτήρισε τη συμφωνία «Δούρειο ίππο για την εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων στην Ευρώπη».

Αντίθετα, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Τραγάκης, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν επίμαχα σημεία που πρέπει να διορθωθούν, όπως τα θέματα της διαφάνειας και η υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων, υποστήριξε ότι θα υπάρξουν και σημαντικά οφέλη για την ευρωπαϊκή οικονομία τα οποία μπορεί να φθάσουν τα 120 δισ. ευρώ. Είπε ακόμη ότι θα αυξηθούν οι επενδύσεις και θα ενισχυθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here