Αντεπίθεση του συριακού στρατού στο Χαλέπι-1.000 τζιχαντιστές νεκροί λένε οι Ρώσοι-Δραματική έκκληση γιατρών σε Ομπάμα

 

Ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη πρωί, η αντεπίθεση των συριακών ενόπλων δυνάμεων, μαζί με την Χεζμπολά και Ιρακινούς, με επικεφαλής τις ειδικές δυνάμεις του συριακού στρατού(Tiger forces), στις Νοτιοδυτικές συνοικίες του Χαλεπίου, όπου έχει εστιασθεί η μεγάλη μάχη για τον έλεγχο της  δεύτερης μεγάλης πόλης της Συρίας.

Ταυτόχρονα ρωσικά τζετ σφυροκοπούν από το βράδυ θέσεις των ανταρτών στην ευρύτερη περιοχή

Οι συριακές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει πριν μια βδομάδα τις δυτικές συνοικίες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, πετυχαίνοντας μια αποφασιστική νίκη. Ωστόσο, οι λεγόμενοι στη Δύση ¨μετριοπαθείς» αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ενώθηκαν με τις δυνάμεις της πρώην Αλ Νούσρα(της οργάνωσης που είχε δεσμούς με την Αλ Κάιντα αλλά πρόσφάτως τους αποκήρυξε), εξαπολύοντας μια μεγάλη επίθεση για το σπάσιμο του αποκλεισμού.

Οπως ανέφεραν ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί, στις πύλες του Δυτικού Χαλεπίου, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 7.000 τζιχαντιστές, απειλώντας την πόλη.

Μετά από σκληρές και αιματηρές μάχες τις προηγούμενες ημέρες, οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες κατάφεραν να ελέγξουν στρατηγικά σημεία, στο Δυτικό Χαλέπι, σπάζοντας εν μέρει τον αποκλεισμό του συριακού στρατού.

Σύμφωνα με τους Ρώσους στις μάχες αυτές, έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.000 τζιχαντιστές, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο και για 75 απώλειες ανδρών του συριακού στρατού.

Επιστολή απελπισίας των γιατρών του Χαλεπίου στον Ομπάμα

Είναι τόσο μεγάλη η ένταση των μαχών και οι απώλειες μεταξύ εμπολέμων και αμάχων, που οι εναπομείναντες γιατροί στο πολιορκημένο τμήμα του Χαλεπίου απευθύνονται με ανοικτή τους επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ και του ζητούν να αναλάβει δράση ώστε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να ανοιχτούν διάδρομοι παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας. «Δεν κάνουν τίποτα τα δάκρυα ή οι προσευχές, χρειαζόμαστε να δράσετε» λένε.

Την επιστολή υπογράφουν 15 από τους 35 γιατρούς που έχουν μείνει στο Χαλέπι.
Περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, η επιστολή τονίζει: «Αυτό που μας πονά περισσότερο είναι ότι, ως γιατροί, καλούμαστε να αποφασίσουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει».

«Πολλές φορές μας φέρνουν παιδιά τόσο βαριά τραυματισμένα που πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε εκείνα που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επιβιώσουν» γράφουν.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here