Δεν αποκλείει και παραίτηση ο Σόιμπλε, αν πιεστεί-Διαψεύδει το γερμανικό ΥΠ.ΟΙΚ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

«Η ευθύνη που έχουν οι πολιτικοί πηγάζει από τις θέσεις που κατέχουν. Kανείς δεν μπορεί να τους πιέσει να λάβουν αποφάσεις που δεν συνάδουν με τα πιστεύω τους» ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σε περίπτωση που κάποιος το προσπαθούσε, υπογράμμισε ο Σόιμπλε, θα μπορούσε να πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει να τον απαλλάξει των καθηκόντων του, πρόσθεσε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση που δεχθεί πιέσεις.

Αναφερόμενος στη σχέση του με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι δεν έχουν πάντα την ίδια άποψη, αλλά επέμεινε ότι «ο ένας μπορεί να βασιστεί στον άλλο».

Ο ίδιος διέψευσε ότι ζήτησε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επιρρίπτοντας την ευθύνη σε 15 κράτη μέλη που «υπέδειξαν στην Αθήνα τη δυνατότητα να αποφασίσει μόνη της για ένα διάλειμμα». Όπως εκτίμησε, το γεγονός ότι εκτός από την Ελλάδα, την συγκεκριμένη πρόταση απέρριψε η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος δεν επιφέρει πλήγμα στην ευρωζώνη.

Απέρριψε δε το ενδεχόμενο να μην είχε συμφωνήσει στην πρόταση περί πενταετούς Grexit ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Στην ίδια συνέντευξη αρνήθηκε ότι με τη νέα συμφωνία η Ελλάδα μετατρέπεται σε προτεκτοράτο και προέβαλε το επιχείρημα ότι τα βασικά στοιχεία του νέου προγράμματος είχαν συμφωνηθεί ήδη από το 2010 μόνο που δεν είχαν υλοποιηθεί στη συνέχεια.

Επίσης, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι αυτά που ζητούνται από την Ελλάδα ξεπερνούν τις δυνατότητές της και παρέπεμψε στον «επιτυχή δρόμο» που έχουν διανύσει οι άλλες χώρες με μνημόνιο, αλλά και κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Αναφορικά με τις επανειλημμένες αρνητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη νέα συμφωνία ο Σόιμπλε δήλωσε προβληματισμένος.

Για λόγους «εντιμότητας» όμως, πρόσθεσε, θα πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στον Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι έχει διαβεβαιώσει ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Πάντως, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απορρίπτει τα σενάρια για ενδεχόμενο παραίτησης του Σόιμπλε.

Εκπρόσωπος του υπουργείου παραπέμπει σε απάντηση που έδωσε ο ίδιος ο Σόιμπλε όταν ρωτήθηκε αν σκέπτεται να ζητήσει από τον πρόεδρο να τον απαλλάξει από τις υποχρεώσεις του: «Όχι. Πώς σας ήρθε αυτή η ιδέα;» απάντησε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here