Άνοιξε ξανά μετά από 54 χρόνια η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα

Μετά από 54 χρόνια, η αμερικανική σημεία κυματίζει και πάλι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα. Την σημαία ύψωσαν αμερικανοί πεζοναύτες και στη τελετή παρέστη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος τόνισε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις δημοκρατικές αρχές και μεταρρυθμίσεις στην Κούβα, αλλά οι Κουβανοί θα πρέπει να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον της χώρας τους.

Με την επαναλειτουργία της πρεσβείας αποκαθίστανται  οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αβάνα. Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν διακοπεί και η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Κούβα έκλεισε το 1961.

Τρεις απόστρατοι πεζοναύτες που είχαν υποστείλει τότε τη σημαία το 1961 συμμετείχαν και στη νέα τελετή, παραδίδοντας μια νέα σημαία στη φρουρά των πεζοναυτών.

Σε ομιλία του πριν από την τελετή, ο Κέρι δήλωσε μεταξύ άλλων ότι:

«Παραμένουμε πεπεισμένοι πως ο λαός της Κούβας θα ωφεληθεί περισσότερο από μια αυθεντική δημοκρατία, όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να επιλέγουν τους ηγέτες τους, να εκφράζουν τις ιδέες τους και να ασκούν τη θρησκευτική τους πίστη· όπου η δέσμευση στην οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη υλοποιείται πληρέστερα· όπου οι θεσμοί λογοδοτούν σ’ αυτούς τους οποίους υπηρετούν· και όπου η κοινωνία των πολιτών είναι ανεξάρτητη και της επιτρέπεται να ανθίσει» είπε ο αμερικανός υπουργός σηματοδοτώντας την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here