Ανοικτή Επιστολή προς τους εκπροσώπους των οργάνων της ΕΕ

Αγαπητοί εκπρόσωποι,

Το μέτρα που προτείνετε για την Ελλάδα είναι ανέντιμα, υποκριτικά και απαράδεκτα. Η υπόθεση από την οποία ξεκινάτε δεν είναι λανθασμένη. Για πολλά χρόνια οι Έλληνες (ποιοι όμως;) «έφαγαν» και καταχράσθηκαν μεγάλα ποσά από την Ευρωπαϊκή Ένωση με διάφορα απατηλά μέσα για μεγάλα κατασκευαστικά έργα, (ολυμπιακά, τραμ κλπ) για αντιπαραγωγικά καταναλωτικά αγαθά (σπίτια πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη κ.α), για διάφορες κατ’ επίφαση ΜΚΟ, για ψευδείς και απατηλές επιδοτήσεις  με τρόπο άκριτα νεοπλουτίστικο.

Καιρός είναι λοιπόν τώρα να σφίξουν το ζωνάρι και να «σοβαρευτούν». Αυτά δεν είναι λάθος. Όμως αυτοί που καταχράσθηκαν τα χρήματα νομίζω ότι αποτελούν μειοψηφία. Το να νίπτετε τας χείρας σας σαν τον Πόντιο Πιλάτο λέγοντας πάρτε τα πίσω μέσω των φόρων είναι υποκριτικό στα πλαίσια μιας καπιταλιστικής κοινωνίας (το ξέρετε καλά εξάλλου αφού εκπροσωπείτε τέτοιες κοινωνίες) αφού  αφενός οι νόμοι είναι φτιαγμένοι από και στα μέτρα της άρχουσας κοινωνικής τάξης με τρόπο τέτοιο που να αφήνουν πάρα πολλά  «παραθυράκια» στην εφαρμογή τους συνεπικουρούντων και των διατάξεων για το σεβασμό των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κανονικά θα έπρεπε να αφορούν τους αδύνατους και ανίσχυρους απέναντι στην κρατική εξουσία, καθώς και μιας επιλεκτικής εφαρμογής αυτών των νόμων από τους κατασταλτικούς και άλλους κρατικούς μηχανισμούς (θα την πληρώσουν για τα μάτια του κόσμου εκείνοι που «έχασαν την επιρροή, αίγλη και τις επαφές τους).  Έτσι κι αλλιώς εσείς θα βγείτε κερδισμένοι.

Μέσα σε λίγες μέρες οι καταθέτες στην Ελλάδα απέσυραν σε λογαριασμούς της Ευρώπης ποσά πολλών δισεκατομμυρίων που θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα της Χώρας για πολλά χρόνια (Θα μας ειρωνευτείτε ασφαλώς λέγοντας που είναι η αίσθηση πατριωτισμού αυτών των ανθρώπων;). Όσον αφορά τα πολυτελή σπίτια και αυτοκίνητα θα μπορέσετε να τα αγοράσετε σε τιμές εξευτελιστικές και με τον τρόπο αυτό θα γίνει τελικά αυτό που πάντα επιθυμούσατε ενδόμυχα να γίνει η Ελλάδα η Φλώριδα της Ευρώπης.  Η υποκρισία έγκειται στο ότι επιφορτίζετε το Ελληνικό Κράτος  να εισπράξει τα «σπασμένα» από τους «εύκολους στόχους» τους πιο αδύναμους μισθωτούς και συνταξιούχους κυρίως.

Μια τέτοια πολιτική που στοχεύει ανθρώπους που εδώ και 4-5 χρόνια έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους είναι ανέντιμη και απαράδεκτη και αν στην αρχή η αντίδραση αυτών των ανθρώπων υπήρξε παθητική με το μεγάλο αριθμό αυτοκτονιών και των καταθλιπτικών καταστάσεων μπορεί γρήγορα να μετεξελιχθεί σε ενεργητική και επικίνδυνη.

 

Αντώνης Δ. Μαγγανάς

Ομότιμος Καθηγητής

Παντείου Πανεπιστημίου

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here