Ανοιξαν οι κάλπες για την Γεννηματά VS Ανδρουλάκη – Ποιοί υποστηρίζουν ποιόν

Άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα σοσιαλιστικων και σοσιαλδημοκρατικών τάσεων.

Στη μονομαχία του β γύρου μπορούν να ψηφίσουν (εαν θελουν) μόνον όσοι ψήφισαν στον α γύρο, δηλαδή 210.505 πολίτες. Θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά και του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Με ενσωματωμένο το 100% (878 εκλογικά τμήματα), οι υποψήφιοι στον α΄γύρο ειχαν λάβει:

Γεννηματά 86.330 (41,27%)

Ανδρουλάκης: 51.736 (24,73%)

Καμίνης: 28.581 (13,66%)

Θεοδωράκης: 22.870 (10,93%)

Μανιάτης: 9.452 (4,525)

Ραγκούσης: 5.084 (2,43%)

Γάτσιος: 3.579 (1,71%)

Πόντας: 1.131 (0,54%)

Τζιώτης: 412 (0,20%)

Ποιοι στηρίζουν Γεννηματά

Ανοιχτή στήριξη στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έχουν εκφράσει  οι επικεφαλής των κομμάτων και των κινήσεων που συναποτελούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη: Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ Απόστολος Πόντας και οι Γιάννης Τούντας και Παναγιώτης Ιωακειμίδης (Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία).

Ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει μεν ουδέτερα «εγγυητής της ενότητας ως ο τελευταίος πρωθυπουργός της Δημοκρατικής Παράταξης», αλλά έχει πει οτι προτιμά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Τα περισσότερα μέλη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, επέλεξαν στον α’ γύρο την Φ. Γεννηματά και λίγοι τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.Ο Παπανδρέου ειπε «Γνωρίζω πολύ καλά τη Φώφη, έχουμε δουλέψει μαζί. Θεωρώ ότι έπαιξε ένα θετικό ρόλο στην διαδικασία αυτή, ένα θετικό πρόσημο, και έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει», είπε σε πρόσφατη συνέντεξή του ο Γ. Παπανδρέου, χωρίς να αναφερθεί διόλου  στον Ανδρουλάκη με τον οποίο εξάλλου διαφωνεί και για τα ελληνοτουρκικά.

Στο πλευρό της Γεννηματά τάχθηκε εν συνεχεία και ο υποψήφιος για την ηγεσία στον α’ γύρο Γιάννης Ραγκούσης

Την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στηρίζει και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απέφυγε να τοποθετηθεί, αλλά ξεκάθαρα υπέρ της Φώφης Γεννηματά εκφράστηκε η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του Ποταμιού, Οντίν Λιναρδάτου, ενώ την προτίμησή τους προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν εμμέσως πλην σαφώς ο εκπρόσωπος Τύπου -και πρώην συμφοιτητής της στο Πολιτικό της Νομικής- Δημήτρης Τσιόδρας και ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης. Οι δύο τελευταίοι υποστήριξαν δημόσια ότι πολιτικά δεν υπήρχε λόγος να διεξαχθεί β’ γύρος, καθώς το αποτέλεσμα του πρώτου ήταν ξεκάθαρο. Ο  αντιπρόεδρος της Βουλής (Ποτάμι) Σπύρος Λυκούδης, επίσης φέρεται να στηριζει  Φώφη Γεννηματά

Ποιοι στηρίζουν  Ανδρουλάκη

Το Νίκο Ανδρουλάκη στηρίζουν ανοιχτά οι συνάδελφοί του στην Ευρωβουλή, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από το Ποτάμι. Δηλαδή η Εύα Καϊλή (Συνδυασμός Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη), Μίλτος Κύρκος (Ποτάμι) και Γιώργος Γραμματικάκης (Ποτάμι), οι οποίοι και οι τρεις ανήκουν στην ίδια ευρωομάδα των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών

Επίσης τον στηρίζει ο Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής της ΔΗΣΥ και υποψήφιος στον α’ γύρο, και από την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τον  στηρίζουν  οι Λεωνίδας Γρηγοράκος (Λακωνία) και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Αιτωλοακαρνανία)

Από το «Ποτάμι», τον  στηρίζει ο Γρηγόρης Ψαριανός,  ο πρώην γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας και νυν επικεφαλής του Ινστιτούτου Π2 Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο πρώην γραμματέας Οργανωτικού και νυν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Παντελής Αβραμίδης, αλλά και ο επικεφαλής της εκσυγχρονιστικής κίνησης «Μπροστά» Παναγιώτης Βλάχος.  

Τη στήριξή τους στον Νίκο Ανδρουλάκη εκφράζουν μέσω των κοινωνικών δικτύων αρκετοί υποστηρικτές του τέως προέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, ωστόσο ο ίδιος τηρεί αποοστάσεις από τα προεκλογικά τεκταινόμενα.

Ο ευρωβουλευτής έχει την υποστήριξη και πολλών κομματικών του ΠΑΣΟΚ, καθώς έχει διατελέσει γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής.

Υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη τάχθηκαν και τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ (Αναστασίου Φωτεινή, Γιάνναρος Γιώργος, Καλπάκης Στέργιος).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here