Ανησυχία για την αθηναϊκή μετάλλαξη-Εντοπίζεται στο 30% των δειγμάτων στο Λεκανοπέδιο

Έντονος είναι ο προβληματισμός των ειδικών αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς η μετάλλαξη του ιού με το κωδικό όνομα Β 1.1.318 γνωστή και ως «αθηναϊκή μετάλλαξη» κερδίζει έδαφος στο λεκανοπέδιο της Αττικής και τα κρούσματα που εντοπίζονται ανατρέπουν τα δεδομένα.

Αρχικά αναφορικά με τη «νέα» μετάλλαξη του κορωνοϊού που προβληματίζει τις αρχέςο Γκίκας Μαγιορκίνης στις 7 Μάϊου έκανε λόγο «για ένα στέλεχος που η πιο παλιά απομόνωση του βρίσκεται στη Νιγηρία» και το οποίο φέρει «τη μετάλλαξη E484K που σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή» – είναι δηλαδή μία μετάλλαξη «ύποπτη» ως προς το ενδεχόμενο να «διαφεύγει», μερικώς, από την προστασία που παρέχουν τα διαθέσιμα εμβόλια.

Το μέλος της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων είχε επισημάνει πως «δε γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι» η εν λόγω μετάλλαξη. Συνεπώς, «χρειάζεται χρόνος» είχε δηλώσει, και είχε συστήσει παραπάνω επιδημιολογική επιτήρηση.

Για τη νέες μεταλλάξεις κορωνοϊού που δημιουργούνται στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα,  και ιδιαίτερα της «αθηναϊκής μετάλλαξης», έκανε λόγο και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Μέχρι στιγμής, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των μεταλλάξεων, αλλά επεσήμανε ότι θα πρέπει να προσέξουμε, ώστε στο μέλλον να μη δούμε υπερμεταλλάξεις.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Αθ. Δημόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν μεταλλάξεις που δημιουργούνται στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα ένα στέλεχος που φαίνεται ότι αυξάνει τη μετάδοση του. Ο ίδιος πρόσθεσε πως πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή από τους παγκόσμιους οργανισμούς και φορείς στα μεγάλα κράτη της Ασίας και της Αφρικής.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αν δεν εμβολιαστούν οι πληθυσμοί αυτών των κρατών, ο ιός θα εξαπλώνεται και θα δίνει τη δυνατότητα σε μεταλλάξεις να αναπτύσσονται.

Επεσήμανε τη σημασία της χρήσης της μάσκας καθώς βοήθησε και στη μείωση της γρίπης. «Σχεδόν εξαφανίστηκε», είπε και υποστήριξε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να τις φοράμε στα ΜΜΜ και στα νοσοκομεία.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη πλέον έχει μεγαλύτερη διασπορά στο λεκανοπέδιο και ανιχνεύεται και σε χώρους που βρίσκονται έξω από τον κεντρικό τομέα της Αθήνας όπου είχε εντοπισθεί για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο.

Μάλιστα ρεπορτάζ της Real news αναφέρει ότι το στέλεχος Β.1.1.318 -γνωστό και ως αθηναϊκή μετάλλαξη-, εντοπίζεται περίπου στο 30% των δειγμάτων τα οποία αναλύονται στο Λεκανοπέδιο, και ο λόγος που προκαλεί ανησυχία είναι γιατί πιθανόν να εμφανίζει ανθεκτικότητα στα αντισώματα που προκύπτουν είτε από φυσική ανοσία είτε από εμβολιασμό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here