Ανησυχία και προειδοποίηση ΗΠΑ για αγωγό-ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας

Ενεργειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση βεβαίως στην επέκταση και κατασκευή του ρωσοτουρκικού αγωγού δια μέσω της Ελλάδας, ήταν το αντικείμενο συζήτησης, στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης αλλά και ο Υπουργός Επικρατείας  Νίκος Παππάς, με τον Έιμος Χοχστάιν, ειδικό απεσταλμένο και Συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των  ΗΠΑ, τον οποίο συνόδευε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χοχστάιν μετέφερε στην ελληνική κυβέρνηση τις επιφυλάξεις των ΗΠΑ για το κατά πόσο ο αγωγός θα καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας ενώ ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την ανησυχία της για την υπόθεση αυτή, εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας και η προειδοποίηση

Η επίσκεψη Χοχσάτιν, έγινε για να επιβεβαιώσει, αναφέρει η ανακοίνωση της πρεσβείας, την υποστήριξη των ΗΠΑ στον ενεργειακό πλουραλισμό και ασφάλεια της Ελλάδας. Αυτό που εννοεί όμως πρακτικά είναι ότι πρέπει η χώρα μας να αρκεσθεί στα σχέδια του αγωγού ΤΑP από το Αζερμπαιτζαν, την Ελληνοβουλγαρική διασύνδεση(IGB) και την εκτεταμένη χρήση του υγροποιημένου αερίου LNG. 

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι έτσι μόνο θα πάψει η εξάρτηση μας από έναν προμηθευτή και θα μειωθούν οι τιμές.  Ο αγωγός TAP  θα φέρει επενδύσει 1,5 δις ευρώ και θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση των ΗΠΑ, με την οποία προσπαθούν να πείσουν την κυβέρνηση να απόσχει από τα σχέδια της για τον ρωσικό αγωγό.

Πέραν μάλιστα των αναγκών για ενεργειακή διαφοροποίηση της Ελλάδας, οι ΗΠΑ προειδοποιούν ευθέως την ελληνική κυβέρνηση ότι η επέκταση του ρωσικού αγωγού στην Ελλάδα από την Τουρκία, μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον των ευρωπαικών αρχών περί ανταγωνισμού!

Είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ, πότε με το καλό και πότε με τις απειλές, επιχειρούν να αποτρέψουν την ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία, καθώς θεωρούν ότι αυτή θα θέσει σε κίνδυνο τα γενικότερα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα στη περιοχή.

Οι θέσεις της Ελλάδας

Ωστόσο όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Παππάς μετά την συνάντηση του με τον Αμερικανό απεσταλμένο, στη συζήτησή τους έγινε αναφορά στον ρόλο της Ελλάδας στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και στην πολυδιάστατη εξωτερική και ενεργειακή πολιτική της χώρας.

«Ηταν μια πολύ ουσιαστική και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων … χρήσιμη για μας και για την προοπτική την οποία χαράσσουμε ως χώρα στα  ενεργειακά θέματα»,δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης  και πρόσθεσε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να τονίσει στον Ε. Χοχστάιν τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα ενεργειακά θέματα της περιοχής μας και της Ευρώπη.

Σκοπός της Ελλάδας είναι να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή.

«Θέλουμε μια πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική, η οποία θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον, το όφελος του ελληνικού λαού και ασφαλώς τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και την Ευρώπη» τόνισε.

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του απεσταλμένου των ΗΠΑ σχετικά με τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τον πρωθυπουργό και τον κύριο Πούτιν το τελευταίο διάστημα και την πρόθεση της Ελλάδας να συνεργαστεί με τη Ρωσία για τον greek stream, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είπε ότι δεν μπορεί ο ίδιος να μιλήσει για την θέση του κ. Χόχσταιν, εκείνο όμως που μπορεί να πει «είναι ότι εμείς στηρίζουμε τη διέλευση από τη χώρα μας ενός αγωγού που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα έχει φυσικό αέριο από τη Ρωσία».

Το σχέδιο συνεργασίας Πούτιν-Τσίπρα

Η συνάντηση γίνεται την επόμενη της τηλεφωνικής επικοινωνίας Πούτιν-Τσίπρα, στην οποία επαναβεβαιώθηκαν οι συμφωνίες της Μόσχας. Στη συνομιλία αυτή, ο κ. Πούτιν δήλωσε πρόθυμος να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει η χώρα την ελληνική εταιρεία που θα συσταθεί με συμμετοχή και του δημοσίου για την κατασκευή του αγωγού και άλλα ενεργειακές και αναπτυξιακές επενδύσεις, με αποπληρωμή από τα έσοδα λειτουργίας της εταιρείας.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι ιδιαίτερα αρεστή στις ΗΠΑ που θέλουν να ελέγχουν το ενεργειακό παιγνίδι στη Νοτιονατολική Μεσόγειο για τους δικούς τους γεωστρατηγικούς λόγους. Για το λόγο αυτό, Αμερικανοί αξιωματούχοι, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στις ΗΠΑ, είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα εξέταζαν το σενάριο να κάνουν εκείνες μια αντιπροσφορά στη ρωσική πρόταση.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here