Ανηλεής βομβαρδισμός της Στεπανακέρτ

Περίπου τριάντα εκρήξεις πυραύλων ακούστηκαν σε διάφορες συνοικίες της Στεπανακέρτ τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη καθώς ο βομβαρδισμός της πρωτεύουσας του Ναγκόρνο Καραμπάχ συνεχίζεται, μεταδίδει ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS.

Σειρήνες που προειδοποιούν τους πολίτες να σπεύσουν σε καταφύγια ηχούν συνεχώς στην πόλη. Οι αρχές δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα ή ζημιές από τον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό.

Εχθροπραξίες ανάμεσα σε δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και των Αρμενίων αυτονομιστών στον θύλακα μαίνονται από την 27η Σεπτεμβρίου και βαίνουν κλιμακούμενες. Πρόκειται για τη σοβαρότερη από τις αναζωπυρώσεις της βίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τα τελευταία χρόνια, για μάχες πολύ πιο σφοδρές από ό,τι το καλοκαίρι του 2014, τον Απρίλιο του 2016 ή τον φετινό Ιούλιο.

Το Γερεβάν και το Μπακού επέβαλαν στρατιωτικό νόμο και κήρυξαν επιστράτευση. Και τα δύο μέρη κάνουν λόγο για βαριές απώλειες, συμπεριλαμβανομένων αμάχων.

Η διένεξη για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, διαφιλονικούμενη περιοχή, τμήμα του Αζερμπαϊτζάν πριν διασπαστεί η Σοβιετική Eνωση, αλλά με πληθυσμό που αποτελείται κυρίως από Αρμένιους, κλιμακώθηκε τον Φεβρουάριο του 1988, όταν η Αυτόνομη Περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωνε την αποχώρησή της από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Στον τετραετή πόλεμο τότε χάθηκαν 30.000 ζωές.

Για την επίλυση της σύγκρουσης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ διεξάγονται συνομιλίες από το 1992 υπό τον συντονισμό της «Ομάδας του Μινσκ» του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Βασικό ρόλο στη διαπραγμάτευση έχουν οι τρεις χώρες που συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ, η Ρωσία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Το Καραμπάχ μετά την κατάπαυση του πυρός τότε, έμεινε στα χέρια των κατοικων του, των Αρμενίων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here