Αγγελική Αθανασιάδη: “Γραφή, το έναυσμα του Πολιτισμού”

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Ο διαγωνισμός αφίσας με τίτλο “Γραφή, το Έναυσμα του Πολιτισμού”, εντάσσεται στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο από 09-11 Μαρτίου 2018. Πρόκειται για τον δεύτερο κατά σειρά διεθνή διαγωνισμό αφίσας και αποτελεί ένα κάλεσμα προς όλους τους δημιουργικούς να λάβουν μέρος και να δουν το έργο τους τυπωμένο, δημιουργώντας παράλληλα τη δική τους card postal. Η δράση αυτή εντάσσεται στους γενικότερους στόχους του συνεδρίου που είναι η καλλιέργεια εικαστικής παιδείας και η ανάπτυξη κριτικής αντίληψης γύρω από τις σύγχρονες γραφικές τέχνες και τα θέματα που τις απασχολούν, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνώς. Μιλάμε με την Αγγελική Αθανασιάδη.

-Ο στόχος;

Συμβάλει στην προώθηση και προβολή της Κυπριακής οπτικής επικοινωνίας και δημιουργίας όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό και στην ενθάρρυνση της δικτύωσης με πολιτιστικά ιδρύματα, φορείς και ομάδες σύγχρονης τέχνης στο εξωτερικό. Η αντίστοιχη έκθεση έχει ως στόχο την κατάδειξη και την προώθηση της αξίας της οπτικής επικοινωνίας στο ευρύ κοινό, τη δημιουργία κουλτούρας και αξιών καθώς και τη διασύνδεσή της με τα τεκταινόμενα στο κοινωνικό πεδίο.

-Ποιο το σκεπτικό του διαγωνισμού;

Ελάχιστα από τα επιτεύγματα της ανθρώπινης σοφίας μπορούν να συγκριθούν με αυτό της δημιουργίας της γραφής. Η σοφία αυτή, που ως κριτήριο διαχώρισε τον άνθρωπο από τα υπόλοιπα έμβια όντα του πλανήτη, άρχισε να μετουσιώνεται σε πολιτισμό, με τη σύγχρονή του έννοια, περίπου το 5.000 π.Χ. όταν και έκανε την εμφάνισή της η πρώτη πραγματική γραφή. Με τον όρο πραγματική γραφή εννοούμε εκείνη στην οποία το περιεχόμενο μιας γλωσσικής έκφρασης κωδικοποιείται με τέτοιον τρόπο, ώστε ένας άλλος αναγνώστης να μπορεί να ανοικοδομήσει, με ένα σχετικό βαθμό ακριβείας, αυτή καθ’αυτή τη φράση που έχει γραφτεί. Ενώ στις πρώιμες, προγενέστερες γραφές η μη κωδικοποίηση γραμματικών λέξεων, καθιστούσε πολύ δύσκολη ή ακόμα και αδύνατη την ανασύσταση της ακριβούς έννοιας που επιδίωκε ο εκάστοτε συγγραφέας, το μεγάλο άλμα στην εξέλιξη της γραφής επιτεύχθηκε περίπου τον 8ο αιώνα π.Χ. από τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι στηριζόμενοι στη Φοινικική γραφή της εποχής δημιούργησαν το πρώτο πραγματικό αλφάβητο. Αυτό που σήμερα, λίγο έως πολύ, θεωρούμε ως δεδομένο, με τα κριτήρια της εποχής εκείνης ήταν ένα εκπληκτικό επίτευγμα της ανθρώπινης ευρηματικότητας. Η ιδέα της αναπαράστασης των ήχων της γλώσσας με οπτικά σύμβολα, των συμφώνων αρχικά και μετέπειτα και των φωνηέντων μπορεί να θεωρηθεί ως η απαρχή της οπτικής επικοινωνίας.    Τα σύμβολα, τα ιδεογράμματα και οι εικόνες έδωσαν τη θέση τους στα γράμματα. Η σκέψη και ο λόγος έγιναν γραφή και το αφηρημένο απέκτησε υπόσταση. Οι ήχοι, οι φθόγγοι, τα σύμφωνα και τα φωνήεντα του προφορικού λόγου κωδικοποιήθηκαν, απόκτησαν μορφή και αποτυπώθηκαν με κάθε μέσον ως κληροδότημα για τις επόμενες γενεές. Το θέμα του διαγωνισμού “Γραφή, το Έναυσμα του Πολιτισμού”, αλλά και η αντίστοιχη έκθεση έχουν ως στόχο να αναδείξουν και να προβάλουν τη σημασία της γραφής σε σχέση με τον πολιτισμό, τα γράμματα και τις τέχνες, τόσο σε τοπικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και τη σπουδαιότητά της στην μέχρι τώρα εξέλιξη αλλά και μελλοντική πορεία της ανθρωπότητας. Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό καλούνται να οπτικοποιήσουν τις σκέψεις και τις ιδέες τους σε σχέση με τη συμβολή της γραφής στην δημιουργία του εκάστοτε πολιτισμού, από οποιαδήποτε γωνία της Γης ή εποχή, αλλά και τον ρόλο που έχει διαδραματίσει στην εξέλιξή του.

-Που και πότε διενεργείται;

Ο διαγωνισμός είναι διεθνής και η υποβολή των έργων γίνεται μόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα διακριθέντα έργα του διαγωνισμού θα εκτεθούν στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus. Τα εγκαίνια της έκθεσης καθώς και η βράβευση των νικητών θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2017, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, μετά το πέρας των προγραμματισμένων διαλέξεων.

-Ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτόν;
Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες συμμετεχόντων, με αντίστοιχο αριθμό νικητών, ήτοι διεθνής διάκριση για επαγγελματίες σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας, διεθνής διάκριση για φοιτητές / σπουδαστές οπτικής επικοινωνίας, Κυπριακή διάκριση για φοιτητές / σπουδαστές οπτικής επικοινωνίας και Κυπριακή διάκριση για μαθητές Λυκείων & Τεχνικών Σχολών. Τα έργα των διαγωνιζόμενων θα αξιολογηθούν από διεθνή κριτική επιτροπή καταξιωμένων σχεδιαστών.

-Ημερομηνία υποβολής συμμετοχών;
Η κατάθεση των έργων μπορεί να γίνει μόνο ηλεκτρονικά στο email: gsccontest.pr@gmail.com έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2017, ενώ κάθε διαγωνιζόμενος έχει δικαίωμα να καταθέσει ένα και μόνο έργο του. Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και οι όροι συμμετοχής στο διαγωνισμό αναφέρονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://graphicstoriescyprus.com/script-participation-terms-gr

-Τα βραβεία των νικητών;

Τα βραβεία συνολικής αξίας €2000, που θα απονεμηθούν στους νικητές του διαγωνισμού είναι χορηγία της Τράπεζας Κύπρου και της εταιρίας γραμματοσειρών Parachute.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here