Ανευ προσχημάτων οι Αμερικανοί «πνίγουν» τη Βενεζουέλα στο πετρέλαιό της

Την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να σταματήσει την εισαγωγή πετρελαίου απο τη Βενεζουέλα στις ΗΠΑ ανακοίνωσε χτες ο αμερικανός  υπουργός Οικονομικών, Στιβ Μνούτσιν. (Το πετρέλαιο ειναι ουσιαστικά το  μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν της Βενεζουέλα)

Η Ουάσινγκτον επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις  στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, PDVSA, το σκληρότερο οικονομικό μέτρο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής εναντίον της χωρας προκειμένου να ανατρέψουν τον Νικολάς Μαδούρο. Παράλληλα πάγωσαν κεφάλαια προς αγορά πετρελαίου  και προσπαθούν να «πάρουν» την κυριότητα διυλιστηρίων που έχει η Βενεζουέλα στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε ότι η επιβολή των συγκεκριμένων κυρώσεων τίθεται σε άμεση ισχύ

«Συνεχίζουμε να εκθέτουμε τη διαφθορά του Μαδούρο και των φίλων του και η σημερινή ενέργεια διασφαλίζει ότι δεν μπορούν πλέον να λεηλατούν τα περιουσιακά στοιχεία του λαού της χώρας», δήλωσε ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον σε ενημέρωση δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.

Με αυτό τον τρόπο  θεωρουν ότι ο Μαδουρο θα μείνει χωρίς ρευστό καθώς δεν θα μπορεί να μεταφέρει κεφάλαια από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία.

Ο Μαδούρο από πλευράς του κατήγγειλε ότι οι Αμερικανοι δέσμευσαν χρήματα της εταιρείας Citgo που έχει πολλά διυλιστήρια σε αμερικανικό έδαφος, αλλά που  είναι θυγατρική της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικου αερίου PDSVA της Βενεζουέλα

«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσπάσουν παράνομα από τον έλεγχο της χώρας  τη Citgo, εταιρεία διύλισης καυσίμων που είναι θυγατρική της δημόσιας επιχείρησης PDVSA, και θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη, γιατί αυτό είναι κλοπή», είπε ο Μαδουρο
«Έδωσα συγκεκριμένες οδηγίες για  πολιτικές, επιχειρησιακές, εμπορικές και νομικές ενέργειες, σε αμερικανικά και διεθνη δικαστήρια, ώστε να υπερασπιστούμε την ιδιοκτησία, τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα της Citgo, θυγατρικής του δημόσιου ομίλου που διαθέτει πολλά διυλιστήρια στην αμερικανική επικράτεια», ανέφερε ο Μαδούρο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here