«Ανεπίτρεπτη επέμβαση» στα εσωτερικά της Ελλάδας οι δηλώσεις Χόχσταϊν

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Εντείνονται οι πιέσεις των Αμερικανών προς την Ελλάδα ώστε να αποτραπεί η κατασκευή του Greek Stream, ο οποίος σχεδιάζεται να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας. 

Οι Αμερικανοί που δεν επιθυμούν τη ρωσική επιρροή, καταβάλουν προσπάθειες ώστε να μονοπωλήσει τη μεταφορά φυσικού αερίου ο αγωγός ΤΑΡ ο οποίος θα μεταφέρει στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης αέριο από το Αζερμπαϊτζάν

Ο συντονιστής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις Έιμος Χόχσταϊν τόνισε στο 31ο συνέδριο της πανκυπριακής οργάνωσης ΠΣΕΚΑ, ότι αν προχωρήσει ο Greek Stream, η Ελλάδα θα γίνει μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Η προειδοποίηση ήρθε σε μία στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες της Αθήνας για να εξέλθει της οικονομικής κρίσης.

«Η χώρα μας είναι μείζων παίκτης στο να μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη με τον αγωγό TAP. Αντιμετωπίζουμε μία ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και αν προχωρήσει ο τουρκικός αγωγός που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα γίνει μέρος του προβλήματος αντί της λύσης», προειδοποίησε ο Έιμος Χόχσταϊν κατά την ομιλία του.

Κύκλοι του ΥΠΑΠΕΝ, αναφερόμενοι στις δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου, τόνιζαν ότι αυτές συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας και υπογράμμιζαν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει με βάση το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν πως ενδεχόμενη διέλευση αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο από το ελληνικό έδαφος, θα υποβοηθήσει τη διαφοροποίηση των δρόμων μεταφοράς του φυσικού αερίου, ενώ θα συμβάλλει στη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Στο «μήνυμα» των Αμερικανών αντέδρασε και ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Λαφαζάνης τόνισε πως “ένας αγωγός με ρώσικο φυσικό αέριο συμφέρει όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες”.

Η Ελλάδα είναι ένας ενεργειακός κόμβος που υποδέχεται φυσικό αέριο από διαφορετικές προελεύσεις, υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας. Και κατέληξε: “Ακολουθούμε ένα δρόμο που υπερασπίζεται πλήρως τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα, ακολουθούμε μία πολυδιάστατη πολιτική και δεν δεχόμαστε εντολές, υπαγορεύσεις από κανέναν”.

Άρθρο στον ISKRA

Το βράδυ της Πέμπτης ο ιστότοπος ΙSKRA, που απηχεί τις απόψεις του Π. Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας,  δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Χόχστάϊν-ΗΠΑ απειλούν την Ελλάδα για τον ρωσικό αγωγό».

Στο κείμενο ο συντάκτης σημειώνει ότι για ακόμη μια φορά οι ΗΠΑ εκτοξεύουν απειλές και ιταμές προειδοποιήσεις εναντίον της Ελλάδας με αφορμή τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον αγωγό Greek Stream που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα δια μέσου του εδάφους της χώρας στην Κεντρική Ευρώπη.

«Φαίνεται πως οι υπερατλαντικοί μας «σύμμαχοι» δεν μπορούν να ανεχτούν ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει μια πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική, η οποία θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το όφελος του ελληνικού λαού.

Προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την διέλευση του αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο από το έδαφος της Ελλάδας, ένα έργο εθνικά, οικονομικά και ενεργειακά ωφέλιμο, που θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της χώρας μας σε πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο. Που θα ενισχύσει τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη», καταλήγει το άρθρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here