Οι ΑΝΕΛ υπερψηφίζουν τώρα ταυτότητα φύλου- «Τουρκική Ενωση Θράκης»

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στροφή 180 μοιρών έκαναν στη Βουλή οι ΑΝΕΛ και δήώσαν ότι ψηφίζουν επί της αρχής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου – Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού». Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΑΝΕΛ θα υπερψηφίσουν τελικά και ρύθμιση για την «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» για την οποία είχαν αντιταχθεί -με αποτέλεσμα να την αποσύρει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής για να την επαναφέρει τροποποιημένη.

Την Δευτέρα στην Ολομέλεια, είχε προηγηθεί η πλήρης κάλυψη του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ στον Π.Καμμένο σχετικά με την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τα τηλεφωνήματά του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη στην υπόθεση του ναρκοπλοίου Norr 1.

Επίσης, ρόλο στην εξέλιξη έπαιξε και η θέση της ΝΔ ότι δεν πρόκειται πλέον αν στηρίξει κυβερνητικά νομοσχέδια, εάν δεν υπάρχει η δεδηλωμένη, δηλαδή όαν αυτά δεν στηρίζονται από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ με μια λακωνική ανακοίνωση, δήλωσε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στη βουλή, ότι το κόμμα του υπερψηφίζει το σχέδιο νόμου.

Οπως διευκρίνισε πάντως «εμείς ως ΑΝΕΛ ψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Να ξεκαθαρίσουμε όμως δύο πράγματα. Αυτά που θα πω είναι άποψη των ΑΝΕΛ και προσωπική μου και δεν μου την επέβαλλε κανείς. Είμαστε κατά της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Επίσης, λέμε όχι στην δεύτερη αλλαγή φύλου γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει υιοθεσία. Ξέρω ότι αυτά είναι ζητήματα που θα μας απασχολήσουν σε άλλη συνεδρίαση, όταν θα συζητήσουμε τα άρθρα, όμως εμείς ως ΑΝΕΛ θέλουμε να τα επισημάνουμε λέγοντας ότι επί της αρχής ψηφίζουμε θετικά».

 

Βούλτεψη: «Ο κ. Καμμένος θα αλλάξει και το… φύλο προκειμένου να μείνει στην εξουσία»

Πάντως η αλλαγή στάσης των ΑΝΕΛ δεν έμεινε ασχολίαστη από την αντιπολίτευση. Μάλιστα, η βουλευτή της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη έκανε ένα πολύ αιχμηρό σχόλιο, τονίζοντας ότι «ο κ. Καμμένος θα αλλάξει και το… φύλο προκειμένου να μείνει στην εξουσία».

ΝΔ και ΔΗΣΥ επανέλαβαν τη θέση τους ότι θα υπερψηφίσουν μόνο υπό την προϋπόθεση να υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία , δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ το Ποτάμι τάχθηκε υπέρ. Κατά της αλλαγής φύλου τάχθηκαν Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ και ΧΑ.

«Ναι» από το Ποτάμι στην αναγνώριση των διεμφυλικών ατόμων
«Στο Ποτάμι είμαστε ξεκάθαροι και στηρίζουμε τα αυτονόητα δικαιώματα του κάθε πολίτη και ιδιαιτέρως των μειοψηφιών, επομένως υπερψηφίζουμε καθαρά και χωρίς μισόλογα τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας των διεμφυλικών προσώπων» ανέφερε σήμερα στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

«Τα διεμφυλικά πρόσωπα δεν μπορούσαν να αλλάξουν την αναγραφή του φύλου και του ονόματός τους στα επίσημα έγγραφά τους, αν προηγουμένως δεν υποβάλλονταν σε χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού τους στα γεννητικά όργανα, δηλαδή στείρωσή τους επί της ουσίας, σε μια πρακτική που έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως βασανιστήριο» πρόσθεσε ο κ. Αμυράς.

Ωστόσο το νομοσχέδιο είναι λειψό καθώς η αλλαγή των εγγράφων των διεμφυλικών προσώπων δεν γίνεται με γρήγορη διαδικασία ενώ εμπλέκονται σε αυτήν και οι δικαστικές αρχές, επισήμανε.

Τέλος, ο κ. Αμυράς ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή να αποσύρει το εμπόδιο που ως νομοθέτης εισάγει ανάμεσα στον έγγαμο βίο και τη δυνητική αναγνώριση της ταυτότητας των φύλων. «Θα συμφωνήσουμε, φαντάζομαι, ότι οι άνθρωποι χρειάζονται και τα δύο τους χέρια και δεν μπορείς να τους καλείς να επιλέξουν ελεύθερα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here